čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Galerie Bohéma chystá výstavu s názvem Vzpomínky na les

V úterý 3. 3. 2020 se v Galerii Bohéma na Dolním náměstí 7 uskuteční zahájení výstavy obrazů z tvorby autorky Taťány Havlíčkové pod názvem ‚Vzpomínky na les‘. Vernisáž proběhne za její účasti a hosty bude večerem provázet galeristka Bronislava Paučková za hudebního doprovodu unikátního dua Gastona Procházky (klávesy) a Zdeňka Marušáka (saxofon).

Malířka, kreslířka a sochařka Taťána Havlíčková se narodila 3. března 1947 ve Zlíně. Cestu k umění jí připravil už její tatínek, který byl jeho velkým milovníkem. Svůj život na dlouho spojila se Zlínskými filmovými ateliéry, kde zprvu působila jako skriptka (po boku režisérů Cvrčka, Pinkavy, Kleina, Syrového, Vláčila, Tučka aj.). Posléze se díky svému výtvarnému nadání propracovala až na pozici kostýmní návrhářky. Ale u toho nezůstalo a ve filmových ateliérech se angažovala i na dalších pozicích jako scénáristka, režisérka i výtvarnice. 

Od roku 1986 začala pracovat jako loutkářka a malířka pozadí v animovaném filmu. V ateliéru Hermíny Týrlové vytvořila dva autorské animované filmy – ‚Proměny bez konce‘ a ‚Když se hledá království‘. Od roku 1993 se již naplno zabývá volnou malbou, kresbou a plastikou. Nebrání se ani novým výtvarným technikám, v oblibě má dokonce i počítačovou grafiku. Ušla tak za čtvrt století dlouhou cestu od hraného filmu k animovanému až k malování. Pravidelně vystavuje v různých moravských galeriích, např. v rodném Zlíně či Uherském Hradišti a dokonce i na letovickém zámku.

V jejích malbách je znatelná silná inspirace v přírodě, nejen svou barevností, ale i fantaskním světem, který ve svých obrazech zpodobňuje. Výstava ‚Vzpomínky na les‘ jsou abstraktní olejomalby, které vznikly z obavy o rychle ubývající lesy a o měnící se krajinu, na níž jsme byli léta zvyklí.

Výstava v Galerii Bohéma potrvá do soboty 21. 3. 2020.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky výstava, vernisáž, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.