pátek 29. března 2024 Taťána

Recenze: Roger Waters je bůh, jeho The Wall je fenomenálním počinem

Kdo by neznal Pink Floyd? Kdo by neznal fenomenálního Rogera Waterse? Kdo by zeznal skladbu Another Brick in The Wall? Proč tedy vidět koncertní film Rogera Waterse, když vlastně už všechno známe? Odpověď je jednoduchá - protože je to fenomenální, nadčasová jízda.

Roger Waters The Wall, jak se film celým názvem jmenuje (a děkuji české distribuci, že film nezesměšnila českým překladem názvu), je road movie zakládajícího člena skupiny Pink Floyd, Rogera Waterse. Zachycuje jeho koncertní turné od roku 2010 až do roku 2013.

Diváky čeká ojedinělá cesta nejen koncertními pódii ve třech městech na dvou kontinentech, při které prožijí úchvatné hudební a vizuální orgie, film vás také provede zákulisím celého turné. Nejsilnější momenty přicházejí ale právě až díky samotnému komentáři Rogera Waterse, který vše komentuje a divákovi se tak naskýtá jedinečný pohled do myšlenek zpěváka.

Waters nevytvořil jen dechberoucí show plnou jedinečných skladeb a vizuálních efektů, ale hlavně sondu do své vlastní duše, ve které promítá svoje postoje v podobě protiválečné vize a paficismu, které reflektují Watersovu minulost, kdy ztratil otce i dědečka ve světových válkách. Z plátna tak lze doslova cítit, co prožívá Waters na pódiu, a díky jedinečnému komentáři může divák i slyšet, co se Watersovi skrývá v hlavě.

Za dvě hodiny a půl je sem tam cítit, že by film mohl být i kratší, na druhou stranu však obsahuje tolik dechberoucích scén, které totálně přehluší momentální pocity o těch pár zbytečných minutách.

Pokud se vám někdy v budoucnu naskytne vyrazit na tento vskutku fenomenální hudební počin, vězte, že za dobrý výběr kina budou vaše uši vděčné. Dobře jsem udělal, že jsem využil možnosti vidět film v sále s Dolby Atmos olomouckého Premiere Cinemas, jehož audio povýšil můj zážitek do zcela jiné roviny.

Olomoucká Drbna hodnotí - 95%

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.