středa 8. května 2024 Statní svátek

Druhý ročník festivalu francouzské kultury odstartuje už příští týden

V Olomouci příští týden začne festival Bonjour Olomouc, který potrvá dva týdny. Atmosféru Francie návštěvníkům přiblíží filmy, divadelní představení, besedy s překladateli, ale i francouzská gastronomie. Festival pořádá Francouzské centrum Univerzity Palackého, které bylo otevřeno loni, ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc. Přehlídka se koná podruhé, sdělili zástupci univerzity.

„Přehlídku zahájí česko-francouzský básník, spisovatel, překladatel a dlouholetý umělecký dramaturg Českého centra v Paříži Jean-Gaspard Páleníček. Vystoupí 2. března v rámci tradiční talkshow Davida Hrbka v sále Mozarteum Arcidiecézního muzea,“ uvedl vedoucí Francouzského centra UP Jan Zatloukal. Při zahájení festivalu navodí patřičnou atmosféru několika francouzskými šansony zpěvačka Iva Stáncová Kevešová.

O den později přehlídka nabídne knižní novinku Meditace Jana Čepa. Téměř pětisetstránkovou publikaci shrnující Čepovu vesměs dosud nepublikovanou exilovou esejistiku představí v Coffee Library její editoři Petr Komenda a Jan Zatloukal. Speciálním hostem večera bude dcera spisovatele Claire Le Bris-Cep, která zavzpomíná na svého otce a jeho nesnadný život v pařížském exilu. Pro příznivce francouzské kinematografie připravili pořadatelé projekce filmu Bílá jako padlý sníh v kině Metropol nebo filmový maraton věnovaný tvorbě Jean Pierra Jeuneta, jenž představí trojici filmů Město ztracených dětí, Foutaises a slavný snímek Amélie z Montmartru.

Vrcholem festivalu budou podle Zatloukala tři divadelní události. Zájemci se mohou těšit na exkluzivní čtyřhodinový workshop fyzického divadla pod vedením Pierra Nadauda, vedoucího Ateliéru fyzického divadla na brněnské JAMU. V plánu jsou i dvě mimořádná představení. Prvním z nich bude představení francouzského herce Bertranda Constanta o životě básníka a myslitele Charlese Péguyho nazvané Charles Péguy vizionář. Druhá je inscenace o Janu Zahradníčkovi a jeho ženě Marii. „Jan Zahradníček překládal Paula Claudela a skvěle zapadá do letošní linie, v níž doplňuje autory, jakými jsou Čep nebo Péguy. Navíc v roce 2020 uplyne od jeho narození 115 let, a tímto způsobem tak mimořádnému básníku, překladateli a člověku s nesmírně tragickým osudem vzdáváme hold,“ uvedl Zatloukal.

Na své si přijdou i milovníci francouzské gastronomie. Olomoucký Green Bar se chystá nabídnout bohaté menu s vůní Francie a vinárna Na břehu Rhôny pozve na řízenou degustaci vín z oblasti jižní Rhôny pod vedením profesionální sommeliérky.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky festival, Francie, divadlo, přednášky, gastronomie, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.