pondělí 29. dubna 2024 Robert

Ve vlastivědném muzeu budou k vidění Čertovy obrázky

Karty a karetní hry budou hlavním tématem nové expozice Vlastivědného muzea v Olomouci. Výstava návštěvníkům představí původ karetních her, ale i známé osobnosti, které karty hrály, či fenomén vykládání karet.

Výstava návštěvníkům představí třeba to, jakým způsobem byli hráči karetních her pronásledování a postihováni. Zájemci se dozví, jaké symboly se na kartách objevují, i to, jak se karty dělí. Část výstavy bude věnována kartářskému řemeslu. „Třešničkou na dortu pro návštěvníky budou ukázky nejstarších karet z 16. století. Tyto staré karty se objevily většinou díky neuvěřitelným náhodám. Často byly součástí starých knih, někdy byly nalezeny pod staletou prkennou podlahou nebo v hradním komíně,“ uvedl ředitel muzea Břetislav Holásek.

Expozice se dotkne i vykládání karet. „Návštěvníci uvidí, jaké symboly představovaly například smrt, věrnost, lásku či spravedlnost,“ uvedli tvůrci výstavy.

V prostorách Vlastivědného muzeum je kromě karetní výstavy nadále k vidění hojně navštěvovaná výstava Největší záhady a tajemství světa. Představuje unikátní a běžně nepřístupnou sbírku spojenou s mistrovskými replikami nejtajemnějších předmětů všech světadílů světa. Otevřená je i výstava Bláznivé tramvaje Pavla Bezděčky.

Mezi nejočekávanější výstavy muzea v letošním roce bude podle mluvčího Antonína Valenty patřit expozice prezentující mistrovské kopie českých korunovačních klenotů a věrnou a ceněnou kopii Pražského jezulátka. Tuto expozici chytá muzeum od 10. září. Na začátku října bude otevřena výstava ke stému výročí narození předního českého heraldika Jiřího Loudy. V říjnu bude otevřena také výstava s názvem Alfons Mucha - Mistr secese, která představí průřez jeho grafickou tvorbou.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Olomouc, muzeum, karty, výstava, čert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.