čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Festival Dvořákova Olomouc v květnu rozezní město mnoha hudebními žánry

Sedm koncertů nabídne letos posluchačům Moravská filharmonie v Olomouci při nadcházejícím mezinárodním hudebním festivalu Dvořákova Olomouc. Akce bude probíhat od 14. do 22. května. Koncerty přinesou podle pořadatelů hudbu napříč žánry a pěti stoletími. Město bude hostit sólisty i jazzmany, na programu je také černobílá americká groteska s živou orchestrální hudbou, řekli dnes novinářům zástupci filharmonie.

„Hudební festival má být velkolepou oslavou hudební kultury, revuí výjimečných, na sebe navazujících koncertů. S úctou k dlouholeté tradici jsme pro letošní ročník Dvořákovy Olomouce připravili právě takovýto program," uvedla dramaturgyně festivalu Ivana Kalina Tabak.

Programovou osu tvoří díla Antonína Dvořáka, půjde o kompozice symfonické, komorní a písňové v interpretaci špičkových umělců. Na festival zavítá například klavírista Marián Lapšanský, Bennewitzovo kvarteto, Prague Philharmonia či soubor Musica Florea. Přijedou i zahraniční hudebníci, poprvé se v regionu představí ansámbl Soqquadro Italiano, který v programu Kdo se bojí baroka? představí fúzí barokní hudby, tance i dalších uměleckých forem a žánrů. Na závěrečném koncertu se mohou posluchači těšit na srbskou klavíristku Tamaru Stefanovićovou.

Festival otevře 14. května zahajovací koncert v Redutě s názvem Dvořák jedinečný, na kterém zazní v podání souboru Musica Florea první novodobé uvedení Dvořákových děl na historických nástrojích. O den později se přesune do Arcibiskupského paláce, kde vystoupí mezzosopranistka Eva Garajová a legenda slovenské klavírní interpretace Marián Lapšanský. Dalším festivalovým místem bude Klášterní Hradisko, kde se představí zmíněný soubor Soqquadro Italiano. Koncert se chystá také v Husově sboru, vystoupí zde Bennewitzovo kvarteto a klarinetista Igor Františák. Dvořákova Olomouc bude také v Konviktu, kde se chystá nový projekt jazzového trumpetisty Lukáše Oravce. Závěrečný koncert srbské klavíristky se poté znovu vrátí do Reduty.

Již tradičně připravili organizátoři festivalu i hudebně - filmový projekt. Tentokrát půjde o černobílou americkou grotesku Frigo, oběť krevní msty, s premiérou filmové hudby Roberta Israele. Uveden bude 16. května v kině Metropol.

Festival Dvořákova Olomouc navazuje na původní Olomoucké hudební jaro založené v roce 1958. Zasvěcení festivalu Antonínu Dvořákovi vysvětluje vedení filharmonie jeho blízkým vztahem k Olomouci, kde spolupracoval s pěveckým spolkem Žerotín.

Autoři | Foto dvorakovaolomouc.cz

Štítky hudba, kultura, Dvořák, festival, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.