neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Přerovské kino chystá otevření filmové kavárny

Výjevy z hororového filmu Kabinet doktora Caligariho doprovázejí po výtvarné stránce novou podobu kavárny přerovského kina Hvězda, která se otevře 20. března. Výmalby v interiéru jsou prací přerovské výtvarnice a ilustrátorky Kristýny Botkové a odkazují i ke stému výročí tohoto snímku, který položil kořeny hororovému žánru. V kavárně s designovými stolky a lavicemi z atomového krytu si budou moci hosté dát i speciální nápoje s názvy filmových klasik.

Stylové posezení, které v sobě snoubí kavárnu i bar, ponese název Kabinet Hvězda, a to právě s odkazem ke snímku z roku 1920. „Snímek je po designové stránce můj oblíbený, stejně jako výtvarné projevy německého expresionismu a umělecké skupiny Der Sturm, která je autorem jeho kulis. Takže když jsme hledali vhodný název, tak jsem sáhla právě po kabinetu, který nemusejí mít lidé spojený jen se školním kabinetem nebo kabinetem věd exaktních," uvedla ředitelka kina Svatava Měrková.

Do umělecké stránky kavárny zasáhla i dvorní malířka přerovského kina žijící v Kanadě Eliška Tower, která vytvořila originální kresbu zdobící jednu z výloh kavárny. Je na ní zachycen Rudolf Hrušínský nabízející Dr. Caligarimu kávu - jde o výjev z kulis filmů Kabinet doktora Caligariho a Spalovač mrtvol. „Propojení českého a zahraničního filmu je v celém interiéru kina Hvězda, tak jsme tento ráz chtěli zachovat," řekla Měrková.

Návštěvníci se budou moci v Kabinetu usadit do režisérských křesel, na nichž sedávají hollywoodské hvězdy. „Ty jsme opatřili jmény slavných osobností černobílého i současného filmu a postavili jsme je ke stolům tak, jak mohli sedávat. U jednoho stolu tak máme Oldřicha Nového a Natašu Golovou, ale posadili jsme k sobě také Voskovce, Wericha a k nim Chaplina," uvedla Měrková. Kavárna bude propojena nejen s filmem, ale i s protiatomovým krytem, jímž kino stále je. Z něj pocházejí lavice a bedny na filtry vzduchotechniky, které se proměnily ve stolky pod chladicí vitríny.

Kabinet Hvězda, jehož design vychází z černobílého filmu, bude otevřen 20. března v místech původní kavárny. Její přestavba trvala dva měsíce. Cílem tvůrců bylo vybudovat takový typ posezení, který by byl více propojen s filmem a samotným kinem. Návštěvníci toto spojení pocítí i z nápojového lístku ve stylu Art deco, za kterým stojí také malířka Eliška Tower. Objednat si z něj budou moci speciální filmové koktejly, jako je milk shake z filmu Pulp Fiction, Vesper Martini Jamese Bonda nebo Manhattan z Někdo to rád horké.

Kino Hvězda, které je jediným kinem ve městě, zaznamenává zvyšující se návštěvnost. Jen loni to bylo více než 65 tisíc diváků. Provozovatelem kina jsou od podzimu 2016 Kulturní a informační služby města Přerova. Kavárnu, která byla dosud v pronájmu, převzaly služby v prosinci loňského roku.

Tisková zpráva

Štítky ČR, film, gastro, zajímavosti, Přerov, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.