sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Festival Jeden svět v Olomouci i ostatních regionech se odkládá na neurčito

Organizátoři festivalu dokumentárních filmů Jeden svět oznamují, že vzhledem k aktuálním nařízením vlády České republiky festival s okamžitou platností přerušují. Opatření se týká kompletně všech akcí spojených s festivalem a všech regionů v ČR.

„Po důkladném probrání celé situace jsme se shodli, že festival nyní přerušíme,“ říká ředitel centrálního pražského Jednoho světa Ondřej Kamenický. Chtějí však pokračovat za několik měsíců, když to situace umožní. Stejné stanovisko zaujímá i organizační tým festivalu v Olomouci, kde měl festival odstartovat již za pár dní - 16. března. 

V úterních ranních hodinách oznámili zástupci Bezpečnostní rady státu dvě nová opatření: od úterního večera jsou zakázány akce nad sto účastníků. Ode dneška je pak zrušena výuka na všech typech škol s výjimkou mateřských. Obě omezení přímo ovlivňují právě probíhající festival Jeden svět. Ten mimo odpoledních a klasických večerních projekcí nabízí v rámci projektu Jeden svět pro školy dopolední projekce. Významnou součástí festivalu jsou i pofilmové projekce a debaty s filmaři a odborníky na dané téma, těch se také týká zrušení.

Hned po zveřejnění mimořádného opatření vlády jsme situaci pečlivě sledovali. Kroky vedení pražského Jednoho světa plně respektujeme a prozatím festival odkládáme na neurčito,“ vysvětlují hlavní koordinátoři festivalu Barbora Kurdzielová a Adam Kamír.

Aktuálně probíhají diskuze ohledně náhradního termínu konání akce. Festival chceme určitě uskutečnit. Uvidíme, jestli nakonec naprší a uschne v létě, či až na podzim,“ dodává koordinátorka Barbora Kurdzielová. Nabídka promítaných filmů by měla zůstat beze změny, odklad festivalu se projeví zejména v doprovodném programu, který se také prozatím ruší. Festivaloví organizátoři místo návštěvy kina vybízí ke stahování dokumentů zdarma v rámci projektu Promítej i Ty!.

Diváci, kteří již mají zakoupeny lístky na jednotlivé projekce, mají možnost vstupenky vrátit na pokladnách daných promítacích míst v rámci jejich otevírací doby. Vstupné jim bude vráceno. Plánovaná projekční místa obsahovala kino Metropol, Divadlo na cucky, Arcidiecézní muzeum Olomouc a Umělecké centrum Univerzity Palackého v Olomouci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto kino Metropol

Štítky festival, kultura, koronavirus, epidemie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.