úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Divadlo Tramtarie šije desítky roušek denně, nyní však formou sbírky žádají o pomoc veřejnost

V krizové situaci se ocitlo kvůli nucenému uzavření olomoucké Divadlo Tramtarie. Způsobil ji výpadek příjmů ze vstupného a zájezdů, o které soubor přišel v souvislosti s opatřeními proti šíření nákazy koronavirem. Podle zástupců divadla jde o největší finanční krizi za jeho patnáctiletou existenci.

Kvůli výpadku peněz ze vstupného přišlo ze dne na den Divadlo Tramtarie o sedmdesát procent svého příjmu. Podle Němečkové se to navíc stalo ve chvíli, kdy ještě nepřišly žádné dotace od olomoucké radnice ani Olomouckého kraje. „Toto období prvních tří měsíců je pro naše divadlo náročné každý rok, teď jsme se ale kvůli zákazu hraní představení dostali do krizové situace, kterou už neumíme sami řešit,“ uvedla ředitelka.

Dotace, které přispívají na celoroční činnost, totiž divadlo dostává od města a kraje až během dubna a května, přitom ale hraje každodenně už od ledna. Tržby ze vstupného a zájezdů nepokryjí všechny náklady, ale jen zhruba 70 procent, zbylých 30 procent dokrývají každoročně právě dotace. „Ve chvíli, kdy dotace dostáváme až po čtyřech měsících provozu, je to pro nás velmi stresující čas. Teď nám navíc ze dne na den vypadl jediný možný příjem, a to příjem ze vstupného, tedy v tuto chvíli jsme na nule,“ doplnila ředitelka.

Ředitelka a celé Divadlo Tramtarie proto žádá své diváky i veřejnost o pomoc. Spustilo internetovou sbírku na webu, který v této nouzové situaci poskytuje tuto službu bez nároku na provize, celá vybraná částka tak půjde přímo divadlu. Lidé přitom mohou přispět jakoukoliv částkou. Peníze chce divadlo použít zejména na honoráře pro pracovníky, ať už pro herce, techniky, kulisáky, produkční a další.

Sbírku naleznete zde

„Nemůžeme nechat naše lidi bez výplaty, proto jsme ke sbírce přistoupili. Věříme, že platby dalších provozních nákladů, jako je nájem, energie či internet, lze po domluvě s majiteli a poskytovateli odložit, na výplatě jsou ale naši pracovníci existenčně závislí,“ dodala Němečková.

Divadlo nyní zaměstnává dvacet stálých pracovníků, z toho osm herců a dvanáct členů realizačního týmu. Volný čas teď využívá soubor k šití roušek pro neziskové organizace, zvažuje i další možnosti pomoci, jako je například dovážka nákupu seniorům. Problémy má však také Moravské divadlo a další kulturní instituce v Olomouckém kraji i po celé České republice. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) slíbil všem kulturním organizacím, institucím a umělcům pomoc. 

Autoři | Foto Divadlo Tramtarie

Štítky divadlo, kultura, Olomouc, roušky, koronavirus, sbírka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.