pátek 3. května 2024 Alexej

Festival AFO se kvůli koronaviru přesouvá z jara na říjen

Kvůli hrozbě onemocnění novým typem koronaviru musela zrušit svůj původní termín i nejstarší česká přehlídka populárně vědeckých filmů Academia film Olomouc. Festival s tradicí od roku 1966, na který každoročně zavítají tisíce návštěvníků i vědců z celého světa, se měl původně konat na přelomu dubna a května. Pořadatelé ho odložili na říjen, a to nejen kvůli nemoci samotné, ale i kvůli tomu, že se na její organizaci podílejí vysokoškolští studenti. Kvůli koronaviru jsou však školy zavřené, a dobrovolníci tak odjeli domů.

"V současné době bychom měli nejdůležitější a nejostřejší fázi přípravy festivalu. Univerzita Palackého je však do značné míry uzavřena a studenti, kteří nám hodně při přípravě festivalu pomáhají, do školy nesmí, takže nejsme schopní festival dát do kupy," řekl ředitel festivalu Jakub Ráliš.

Pokračující přípravy přehlídky by navíc měly pro organizátory velký ekonomický dopad včetně zaplacení ubytování či letenek pro hosty. Pořadatelé festivalu se na zrušení jarního termínu dohodli s rektorem univerzity. "Řekli jsme si, že to odložíme, neboť bychom riskovali. Jsme navíc mezinárodní festival, takže kromě situace v České republice má na nás vliv i dění ve světě. Polovinu hostů máme například z USA, máme hodně amerických filmů, hodně z hostů z Německa," uvedl Ráliš. Dodal, že i podle odborníků potrvá dva až tři měsíce, než se situace vyřeší.

Pětapadesátý ročník mezinárodní filmové přehlídky populárně-vědeckých filmů by se měl uskutečnit nově v termínu 1. až 15. října. Jeho hlavní téma bude adaptace, což bude přímo souviset se současným děním. Festival se uskuteční v co největším rozsahu, ale trochu netradičně - nejprve v Olomouci a poté v Praze. AFO55 se tak spojí s partnerským pražským festivalem Life Sciences. "Festivaly budou mít jedno téma adaptace a tyto ročníky proběhnou společně, společný bude i soutěžní program a ceny," doplnil ředitel AFO.

Na Academia film Olomouc se loni akreditovalo rekordních 9430 lidí, na přehlídku zamířilo 400 osobností z celého světa včetně slavných egyptských i českých archeologů nebo evolučního biologa Richarda Dawkinse. Zastřešujícím tématem festivalu, na který se přihlásilo přes 4000 filmů z celého světa, byl mýtus.

Autoři

Štítky ČR, film, věda, školy, zdraví, koronavirus, vysoké, festival, AFO, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.