neděle 12. května 2024 Pankrác

Oslavy sta let českého divadla v Olomouci se odkládají

Pandemie koronaviru ruší jednu akci za druhou. Moravské divadlo Olomouc dnes oznámilo odložení chystaných oslav stého výročí vzniku stálé české divadelní scény v Olomouci. Akce, při které měli divadelníci kočovat krajem a ve Floře měla být dočasná divadelní scéna, se posune na příští rok.

Vedení divadla zatím netuší, kdy bude možné divadelní budovy opět otevřít a obává se také nařízení o omezení počtu diváků. „Rozhodli jsme se odložit akce spojené s oslavami stoletého výročí našeho divadla až na příští rok. Už nyní se po celé Evropě ruší či odkládají velké kulturní a sportovní akce naplánované na letošní léto,“ zdůvodnil ředitel Moravského divadla David Gerneš. 

Během oslav měla vyrůst dočasná divadelní scéna v olomoucké Floře. Dále bylo v plánu kočování divadelníků po městech Olomouckého kraje, kde měli připravená představení. Součástí byly také výstavy v Olomouci a Praze. Nic z programu se však neuskuteční. „Celý dosavadní koncept tak postrádá smysl. Současně se nám začali ozývat z měst, v nichž jsme měli vystupovat v rámci kočování, s tím, že akci ruší, navíc panuje nejistota ohledně účasti zahraničních i domácích souborů na letní scéně,” řekl Gerneš a upozornil, že je nutné zohlednit také finanční stránku, aby byl zabezpečen základní chod instituce. „Za stávající situace jsme dospěli k závěru, že bude vhodnější odložit plánované projekty na léto příští,“ dodal.

Vedení divadla plánovalo odstartovat projekt Moravské divadelní léto – Kočování po kraji na začátku června. V rámci akce měla olomoucká činohra zavítat s populárními představeními do několika měst v Olomouckém kraji (např. Hanušovice, Zlaté Hory, Brodek u Prostějova). V srpnu pak měla v areálu Výstaviště Flora vyrůst prozatímní scéna, na níž by vedle 

V plánu pro letošek podle ředitele divadla zatím zůstává pokračování tradiční letní přehlídky Moravské divadelní léto, mohla by se uskutečnit na konci srpna. Jubileum si Moravské divadlo připomene alespoň listopadovým galavečerem. Významné okamžiky ze stoleté historie českého divadla v Olomouci pak zmapuje chystaná publikace. Vyjít má do konce tohoto roku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Moravské divadelní léto

Štítky kultura, oslavy, divadlo, Olomouc, kočování, léto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.