neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Pohled do historie zdravotní péče. Muzeum získalo odznak záchranářů

Odborníci v šumperském muzeu mezi sbírkovými předměty nedávno zaevidovali odznak Dobrovolné záchranné společnosti v Šumperku (Freiwillige Rettungsgesellschaft). Tuto zajímavost muzeum získalo v jedné ze svých nedávných numismatických aukcí.

„Společnost byla založena v roce 1929. Můžeme říct, že se vlastně jednalo o předchůdkyni dnešní profesionální záchranné služby,popisuje poznatky o záchranné společnosti Eva Šebestíková z Vlastivědného muzea v Šumperku. Podle slov muzejních odborníků byli tehdejší záchranáři, stejně jako ti současní, připraveni nejen poskytnout první pomoc, ale také nutný převoz do nemocnice.

„Během prvních sedmi let existence společnosti se i díky štědré finanční pomoci veřejnosti podařilo zakoupit tři sanitní vozy. Třetí vůz, koupený v roce 1936, vyřešil palčivý problém, jak do nemocnice dopravovat pacienty nakažené infekční chorobou. Tito nemocní totiž nesměli být převáženi běžným sanitním vozem, a to z preventivních důvodů. Musela se tak stále používat zastaralá kolečková nosítka opatřená stříškou a krycí plachtou, vykresluje tehdejší dobu Šebestíková.

S postupem času se vozy pravidelně dezinfikovaly, k čemuž se nejčastěji využíval lyzol nebo formalín. „Od roku 1936 byli infekční pacienti hospitalizováni v nově zbudovaném, moderním infekčním pavilonu městské nemocnice. Jeho předpokládaná kapacita byla 44 lůžek, ovšem v případě epidemie ji bylo možné zvýšit o dalších dvacet míst. Městská správa si nechávala zpracovávat pravidelné výkazy o zdravotním stavu obyvatel, z nichž lze mimo jiné i vyčíst, jaké infekční nemoci se vyskytovaly nejčastěji. Na přelomu 20. a 30. let 20. století se uváděla spála, záškrt, tyfus a spalničky. V případě výskytu onemocnění se navíc prováděla dezinfekce celé domácnosti nemocného,“ dodává Šebestíková. Do sbírek muzea se zatím speciální přístroje užívané k dezinfekci domácnosti zatím nedostal, ale pyšní se ručními rozprašovači dezinfekcí z počátku 20. století.  

Z důvodů spojených s epidemií koronaviru jsou muzea i galerie v České republice uzavřeny, ale některá z nich se úspěšně adaptují na život v karanténě a veřejnost se svou činností seznamují prostřednictvím internetu.  

Vlastivědné muzeum v Šumperku online funguje pod speciálním logem MUZEUM ON-LINE a mimo jiné nabízí také virtuální prohlídky několika stálých expozic, včetně 3D animací řady exponátů.

Kolečková nosítka pro přepravu pacientů

Ruční rozprašovač dezinfekce

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vlastivědné muzeum v Šumperku

Štítky muzeum, záchranáři, desinfekce, historie, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.