čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Zavzpomínejte na dětství v socialismu, v Pevnosti poznání na vás čekají mončičáci i Merkur

Vrátit do minulosti se můžete ode dneška v Pevnosti poznání. Dnes od 18:00 tam probíhá vernisáž výstavy starých hraček. Narazíte tak na všemožně barevné mončičáky, stavebnici Merkur nebo na Igráčky.

„Výstava hraček je inovativní zejména svým přístupem ke shromažďování exponátů. Oslovili jsme totiž veřejnost, aby se do projektu zapojila a lidé nám opravdu nosili hračky,“ vysvětluje Petr Cieslar, koordinátor projektu Podzim komunismu. Celá akce má připomenout lidem život a atmosféru let 1960 - 1990 v Československu.

Výstava socialistických hraček bude k vidění v Pevnosti poznání až do konce prosince, času na prohlídku je tedy dost. Lidé dnes na vernisáž mohli donést také své vlastní exponáty. „Nalezla jsem opravdu krásné poklady, které jsem si pamatovala ještě z dětství. Například letadlo na ovládání po mém strýčkovi, kufřík se šaškem, který patřil kdysi mé tetě. Také jsem objevila panenku Zvonilku po mé mámě,“ zavzpomínala Barbora Mlčúchová, která hledala na půdě domu svých rodičů.

Projekt Podzim komunismu pokračuje v listopadu přednáškami a vzdělávacím programem pro středoškoláky a základní školy. Učitelé se se svými žáky zapojí do kreativních workshopů, zjistí například, jak fungovaly Jiskřičky, Pionýr nebo systém nástěněk.

Program vyvrcholí 16. a 17. listopadu, kdy je pro návštěvníky v Pevnosti poznání připraven zábavný program.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.