neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Lidé podpořili své oblíbené restaurace a hospody na severní Moravě více než jedním milionem korun

Drtivá většina hospod a restaurací na severní Moravě je už druhý měsíc kvůli aktuálním opatřením uzavřená a otevře až v polovině května, a to ještě v omezeném režimu. Majitelé hospod tak přemýšlejí, jak přežít další týdny, a u mnoha z nich stále hrozí, že po skončení současných opatření znovu neotevřou. Český svaz pivovarů a sladoven proto ve spolupráci s pivovary a dalšími partnery pokračuje v iniciativě Zachraň hospodu, díky které lidé pomohli hospodám v regionu již více než jedním milionem korun.

Iniciativa odstartovala začátkem dubna a k dnešnímu dni se do ní zapojilo více než 2 500 podniků,
z toho téměř 400 v regionu severní Moravy. Celková výše příspěvků přesáhla 7,5 milionů korun, podpořených podniků po celé České republice je aktuálně 1 200. To je ale pořád málo, protože jenom na severní Moravě působí, dle údajů společnosti Data Servis - informace, na 4 000 hospod a restaurací a 85 % z nich je stále zavřených a nemají žádný příjem. Bez další pomoci státu, případně podpory svých hostů, další týdny nepřežijí.

„Bohužel jsme měli až doteď zavřeno,“ hodnotí dopady vládních opatření Libor Trochta, majitel podniku Yesenka Style Bar. „Projekt Zachraň hospodu mi hodně pomohl, podporují mě hlavně místní a turisté, co jezdí do Jeseníků z celé republiky. Někteří zákazníci mi dokonce přispěli, aniž by chtěli vouchery, za což jsem jim vděčný,“ dodává.

Zapojit se může každý, je to velmi jednoduché. Na webu www.zachranhospodu.cz si vyberete svojí oblíbenou hospodu či restauraci, zvolíte hodnotu poukazu a zaplatíte přes platební bránu přímo na webu. Platba probíhá prostřednictvím internetového platebního tlačítka Platba z účtu od České spořitelny, které funguje na bázi multibankingu. Klient internetového bankovnictví nemusí při placení vyplňovat údaje o kartě a složitě hledat v seznamu konkrétní platební tlačítko své banky. Poukaz pak dostanete emailem a uplatníte ho v daném podniku, jakmile hospody a restaurace znovu otevřou.

„Hospody i restaurace jsou zavřené už druhý měsíc a částečně se otevřou až v polovině května. To znamená, že většina provozoven bude tři měsíce bez jakýchkoliv příjmů a řada z nich bude nucena bez další pomoci zavřít,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven. „Česká hospoda je přitom součástí naší kultury a také tradičně důležitým centrem společenského života. Proto je velmi důležité ji v této době podpořit, abychom se až mimořádná opatření skončí měli vůbec kam vracet.“ 

Iniciativu Zachraň hospodu podporují Český svaz pivovarů a sladoven společně s pivovary Bernard, Budějovický Budvar, Pivovar Antoš, Pivovary Staropramen, Plzeňský Prazdroj, Primátor, Starobrno a Svijany. Dalšími partnery jsou Becherovka, Bohemia Hop, Česká spořitelna, Dotykačka, Edenred, Jack Daniel‘s, Kofola, Makro, Mattoni 1873, Stock Plzeň-Božkov a Storyous. 

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky Zachraň hospodu, krize, podpora, gastronomie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.