pátek 3. května 2024 Alexej

Olomoucké filharmoniky podpořilo 250 abonentů, nechtěli vrátit vstupné

Moravská filharmonie Olomouc chystá živý přenos koncertu z olomoucké Reduty. Chce tak poděkovat všem posluchačům, kteří se rozhodli nevracet vstupné za koncerty, které se kvůli pandemii koronaviru nemohly uskutečnit. Hudebníky touto cestou podpořilo 250 abonentů a posluchačů, kteří tak přispěli částkou více než 140 000 korun. Olomoucká filharmonie kvůli opatřením proti šíření nového koronaviru přišla dosud ve svých příjmech o 2,3 milionu korun, řekla ve středu mluvčí filharmonie Andrea Pitronová.

„Bylo zrušeno deset koncertů v produkci MFO i celý festival Dvořákova Olomouc, který měl začínat příští týden. Kvůli nouzovému stavu a zákazu cestování byla Moravská filharmonie nucena do konce sezony odvolat i všechny tuzemské a zahraniční koncerty ze své zájezdové činnosti“ uvedla mluvčí filharmonie.

Filharmonici se přesto stále snaží být posluchačům nablízku, za přísného dodržování hygienických pravidel koncertují on-line. V dubnu odvysílala MFO dva živé on-line přenosy, klavírní a houslový recitál a mimořádný Velikonoční koncert z Arcibiskupského paláce. Příští středu chystá filharmonie další živý přenos, půjde o poděkování všem abonentům a posluchačům, kteří filharmonii v těžké době podpořili a nechtěli vracet vstupné za neuskutečněné koncerty. Koncert s názvem Májové hudební poděkování, na kterém zazní skladby od Antonína Dvořáka a Michaila Ivanoviče Glinky i předních soudobých autorů, bude k vidění na webu Moravské filharmonie a jejím facebooku 13. května od 19:00.

Zkoušky pro streamované koncerty se odehrávají za zpřísněných hygienických opatření v Redutě krátce před koncertem, všichni hudebníci cvičí také doma. Kromě toho se v době pandemie zapojili do různých forem pomoci, vyučují například hru na hudební nástroj on-line nebo připravují domácí hudební produkci.

Filharmonie dokončuje také poslední detaily nové koncertní sezony 2020/2021. Ta přinese řadu novinek, několik premiér a jednu novou koncertní řadu. „Věříme, že bude možné naši 75. koncertní sezonu v září zahájit v běžném režimu a že se nenaplní naše obavy z toho, jaké negativní dopady na psychiku našich posluchačů a jejich ochotu navštěvovat koncerty ve velkých koncertních prostorách bude koronavirová krize v budoucnu mít,“ řekl ředitel filharmonie Jonáš Harman.

Autoři | Foto Facebook MFO

Štítky ČR, koronavirus, hudba, filharmonie, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.