středa 1. května 2024 Svátek práce

Divadelní Flora Olomouc se rušit nebude, potvrdil ředitel Nerušil. Uskuteční se v listopadu

Jedna z největších tuzemských divadelních přehlídek, festival Divadelní Flora Olomouc, se uskuteční 10. až 16. listopadu. Definitivně to dnes potvrdili organizátoři přehlídky, kteří termín posunuli kvůli opatřením v souvislosti s pandemií koronaviru. Původně se mělo setkání špičkových středoevropských divadelníků konat v nadcházejících dvou týdnech. Festival každoročně navštíví zhruba 9000 lidí. Letos se bude konat počtyřiadvacáté.

Festival byl naplánován na 13. až 24. května. Třináctidenní program měl nést leitmotiv Krásný nový svět a zastřešoval 90 akcí. Přehlídka s listopadovým termínem bude kratší, sedmidenní. „Během týdenní akce představíme české a slovenské herce i tanečníky, německou tvorbu, na kterou se v posledních letech cíleně zaměřujeme, tentokrát výjimečně zastoupí pouze hudebníci,“ uvedl ředitel festivalu Petr Nerušil.

Součástí doprovodného programu budou také projekce filmů, jejichž protagonisty jsou výrazné herecké osobnosti německého divadla. „V hlavním programu bychom rádi nasadili 12 inscenací včetně novějších titulů, s nimiž původní festivalová dramaturgie nepočítala. Další aktivity, které je doplní, snad přispějí k příjemné festivalové atmosféře. Řadu hostů bychom tak rádi přivítali s půlročním zpožděním, pro všechny ostatní, jejichž produkce z logistických důvodů na listopad nepřesuneme, dál platí naše pozvánka na jaro 2021,“ dodal ředitel festivalu.

Listopadový program je podle pořadatelů koncipován jako svébytný prolog 24. ročníku, jehož rozsáhlejší část by měla následovat v polovině příštího května. "Nechceme zklamat ty, kteří se na festivalové hostování těšili, navíc je evidentní, že letošní motto získává vlivem současné situace nový rozměr, který si zaslouží adekvátní reflexi," dodal Nerušil.

Pandemie koronaviru připravila v Olomouci diváky v květnu i o další festivaly a kulturní akce. Zrušena byla mezinárodní hudební přehlídka Dvořákova Olomouc, kterou plánovala Moravská filharmonie v termínu od 14. do 22. května. Nekoná se ani festival Academia film Olomouc, který se měl uskutečnit na přelomu dubna a května. Festival pořádaný od roku 1966, na který každoročně zavítají tisíce návštěvníků i vědců z celého světa, se pořadatelé rozhodli odložit na 1. až 15. října. Na podzim se posouvá i olomoucký Majáles, který se měl uskutečnit 6. až 10. května.

Autoři | Foto Lukáš Horký

Štítky ČR, koronavirus, divadlo, festival, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.