pátek 17. května 2024 Aneta

V úterý otevře olomoucké Muzeum umění. Z počátku zpřístupní stálé expozice

Zatím jen stálé expozice zpřístupní návštěvníkům Muzeum umění v Olomouci, které po dvouměsíční nucené pauze znovu otevře v úterý 12. května. Milovníci umění mohou zavítat nejen do jeho Muzea moderního umění, ale i do Arcidiecézního muzea. Nové krátkodobé výstavy otevře muzeum 28. května, kdy představí hned čtyři novinky najednou, řekl v pondělí mluvčí muzea Tomáš Kasal. Od úterka do 27. května je vstupné na stálé expozice muzea za polovinu.

„Krátkodobé výstavy otevíráme s určitým zpožděním proto, abychom si vyzkoušeli, jak bude fungovat běžný provoz s vládními omezeními. Poloviční vstupné nabízíme do 27. května jednak proto, abychom přilákali návštěvníky, jednak proto, že krátkodobé výstavy budou přístupné až od 28. května,“ uvedl mluvčí muzea.

Od úterka tak za poloviční vstupné mohou zájemci zavítat na expozici Století relativity zaměřenou na umění 20. století v Muzeu moderního umění a na stálou výstavu Ke slávě a chvále, která je instalována v prostorách Arcidiecézního muzea. Tato expozice v chronologickém sledu prezentuje umění v olomoucké diecézi od nejstarších dokladů hmotné kultury až do doby doznívání baroka na Moravě na konci 18. století.

Od 28. května se poté otevřou čtyři výstavy najednou. Půjde o výběr obrazů, grafik i soch s názvem Šero i jas / Stvořená příroda, jejichž společným motivem je příroda. Druhou výstavou bude Fotoblok Střední Evropa, která představí nejzajímavější fotoknihy z České republiky, Estonska, Litvy, Lotyšska, Polska, Rumunska, Slovenska a Maďarska poprvé zpracované do jedné výstavy. Třetí novou výstavou otevřenou na konci května v Muzeu moderního umění bude Umění tapiserie. Představeny na ní budou především tapiserie vyrobené na základě děl předních českých umělců.

V Arcidiecézním muzeu se ve stejný den otevře výstava představující Galerii a muzeum litoměřické diecéze. Ve výběru jejích exponátů nechybí například hlava apoštola ze Žitenic z 12. století, barokní obrazy Petra Brandla či sochy Matyáše Bernarda Brauna. „Výstavy otevřeme virtuálně 28. května v 16:00, ke každé výstavě bude krátké otvírací video, které začneme vysílat na našem webu i facebooku,“ doplnil mluvčí muzea.

Muzeum umění se uzavřelo návštěvníkům 10. března, kdy o rozhodnutí uzavřít své příspěvkové organizace rozhodlo ministerstva kultury. Muzeum umění kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem zrušilo řadu akcí. Plánované výstavy posunulo, některé z nich představí v příštím roce.

Autoři | Foto Facebook ArtCoMe

Štítky ČR, muzea, výtvarné, koronavirus, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.