pátek 3. května 2024 Alexej

Muzeum umění otevřelo čtyři výstavy najednou, bez vernisáží

Muzeum umění v Olomouci po nucené přestávce otevřelo ve čtvrtek naráz čtyři nové výstavy. Věnují se tapisériím, fotografickým knihám, výtvarným dílům inspirovanými přírodou či uměleckým pokladům litoměřické diecéze. Kvůli opatřením v souvislosti s bojem proti koronaviru však klasické vernisáže nahradilo virtuální otevření prostřednictvím sociálních sítí a webu muzea, řekli dnes novinářům zástupci muzea. Samotné výstavy jsou návštěvníkům však již běžně přístupné.

První výstava v Muzeu moderního umění nese název Fotoblok | Střední Evropa ve fotografických knihách a představuje více než sto fotoknih z České republiky, Estonska, Litvy, Lotyšska, Polska, Rumunska, Slovenska a Maďarska. Do Olomouce doputovala z Krakova. „Po celé 20. století doprovázely fotografické knihy, fotoalba a prospekty bouřlivé dějiny tohoto regionu. Ačkoli se tato díla objevují na mnoha výstavách, dosud tuto problematiku nikdo nepojal komplexně v kontextu střední Evropy,“ uvedla kurátorka sbírky fotografie Štěpánka Bieleszová.

Další výstava Šero i jas | Stvořená příroda, představuje výběr děl se společným motivem, kterým je příroda. „Ve výběru obrazů, grafik, kreseb i soch asi třiceti českých, německých, rakouských a polských autorů probíhá skryté dění, které se v malých oddílech dotkne témat poznání, ráje, lesa, tajemství, zrodu, růstu, šera i jasu,“ uvedla kurátorka Anežka Šimková. Návštěvníci se mohou těšit na grafické listy Arnošta Hrabala, Josefa Váchala či na malby Antonína Slavíčka či sochařské práce Ladislava Zívra a Josefa Klimeše. Zastoupena budou také díla neškolených umělců.

Třetí novou výstavou otevřenou v Muzeu moderního umění je Umění tapiserie. Návštěvníci na ní mohou spatřit přes čtyřicet tapisérií vytvořených mezi lety 1990 až 2019 podle návrhů předních českých umělců v Moravské gobelínové manufaktuře ve Valašském Meziříčí, uvedla spoluautorka výstavy Simona Jemelková. Jsou zde díla například Karla Malicha, Mikuláše Medka či Stanislava Kolíbala.

V Arcidiecézním muzeu se dnes otevřela výstava představující Galerii a muzeum litoměřické diecéze. Výběr pokladů litoměřické diecéze zahrnuje umělecká díla od 12. do 19. století. Ve výběru jejích exponátů nechybí například hlava apoštola ze Žitenic z 12. století, barokní obrazy Petra Brandla či sochy Matyáše Bernarda Brauna. V závěru letošního roku se poté role vymění a olomoucké muzeum se naopak představí v Litoměřicích.

Autoři | Foto Facebook ArtCoMe

Štítky ČR, muzea, výtvarné, Olomouc, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.