úterý 19. března 2024 Josef

Centrum Olomouce rozezní básně, město bude mít svůj poesiomat

Jukebox na básně. Tak by se dal charakterizovat poesiomat, který bude ještě letos stát na Václavském náměstí u Dómu. Lidem bude recitovat verše od významných básníků, jako třeba Jiřího Wolkera nebo Karla Kryla.

Vynález, který pochází z myšlenky Ondřeje Kobzy, již stojí v Praze a Mariánských lázních. Olomoucký poesiomat by tak byl teprve třetím v České republice.

Ondřej Kobza rozšířil svůj vynález už ale i třeba do Kyjeva či Moskvy, další jeho kroky budou směřovat do Berlína či Madridu.

Tvarem připomíná zahnutou rouru či periskop. Na svém těle bude mít vyryto celkem dvacet jmen básníků, z kterých si může zájemce o báseň vybírat. A narozdíl od hudby v hospodě či music baru, za reprodukci básně nemusí lidé platit. Olomoucký poesiomat bude obsahovat hlavně básně, jejichž tvůrce je nějakým způsobem spjat s Olomoucí a Hanou. S výjimkou Karla Kryla. Nebude tak chybět třeba Ivan Blatný, Jiří Wolker, Václav Burian nebo Karel Plíhal.

S nápadem umístit poesiomat v Olomouci přišli lidé, kteří se točí kolem veřejných pián v Olomouci. Výrobci poesiomatů je sami kontaktovali, protože mají reálnou šanci dostat na výrobu těchto unikátů dotaci od Ministerstva kultury.

Navíc, skladbu básní je možné po čase měnit, zájemci o pár veršů uprostřed města tak budou mít pořád z čeho vybírat.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.