pondělí 6. května 2024 Radoslav

Moravské divadlo nakonec uspořádá další ročník letního festivalu. Uvede své největší hity

Komedie, muzikály i drama pod širým nebem nabídne během letošního srpna svým divákům Moravské divadlo Olomouc. Jeho vedení dnes definitivně potvrdilo, že festival Moravské divadelní léto se letos i přes původní obavy kvůli koronaviru uskuteční. Poprvé zavítá i do Tovačova, další představení mají umělci v plánu v areálu Korunní pevnůstky a v amfiteátru ve Velké Bystřici. Informoval o tom dnes mluvčí divadla David Kresta. Čtvrtý ročník týdenní divadelní přehlídky začne 20. srpna.

„Původně jsme chtěli s mými kolegy v těchto dnech představit velkolepý program k oslavám 100 let českého divadla v Olomouci, který měl vrcholit právě Moravským divadelním létem a s ním nově spojenou Prozatímní scénou. Bohužel, osud tomu chtěl jinak a my museli naše plány přehodnotit, ale nikoliv se jich úplně vzdát,“ uvedl ředitel divadla David Gerneš.

Moravské divadelní léto by mělo podle ředitele divákům v netradiční open-air podobě představit ty největší hity z repertoáru Moravského divadla. Festival začne 20. srpna, kdy se soubor činohry poprvé představí na open-air scéně na zámku v Tovačově, kde uvede populární komedii Sluha dvou pánů. Premiéry v areálu Korunní pevnůstky se poté dočká adaptace novely Bohumila Hrabala Postřižiny.

Užijí si také příznivci muzikálů. Po loňském úspěchu se do Korunní pevnůstky vrátí Noc na Karlštejně. Inscenace v režii Dagmar Hlubkové a v hudebním nastudování Petra Šumníka patří k ozdobám repertoáru divadla už téměř osm let, doplnil mluvčí divadla. Po dvou letech se na festival vrátí také Cyrano z Bergeracu. Pro dlouholetého člena olomoucké činohry Petra Kubese, který nyní působí v Národním divadle v Brně, to bude jedno z prvních představení po vynucené pauze. Týdenní přehlídku uzavře 27. srpna v amfiteátru ve Velké Bystřici muzikálové představení Starci na chmelu. V roli Hanky se poprvé představí nová členka činoherního souboru Kristína Jurková.

Amfiteátr v areálu Korunní pevnůstky pojme až 600 návštěvníků, stejně tak amfiteátr ve Velké Bystřici. Na Zámku Tovačov bude k dispozici zhruba 400 míst k sezení. Další informace jsou k dispozici na stránkách www.moravskedivadelnileto.cz.

Autoři | Foto Facebook Moravské divadlo Olomouc

Štítky ČR, divadlo, festival, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.