středa 24. dubna 2024 Jiří

Středeční artový večer v kině bude tentokrát patřit filmu o Stephenu Hawkingovi

Pojďte si vychutnat fenomenální herecký výkon na velkém plátně. Eddie Redmayne, který za roli dostal Oscara, se vžil do role nejchytřejšího člověka na světě Stephena Hawkinga.

Teorie všeho je film vzniklý podle knižní předlohy Jane Hawking, první manželky nejznámějšího vědce Stephena Hawkinga. Životopisné drama sleduje mladého Hawkinga v době, kdy je zamilovaný do krásné Jane. Přitom mu v hlavě dřímá geniální myšlenka týkající se výpočtu počátku času.

Jeho skvěle rozbíhající se studentský, kariérní a milostný život mu náhle zdevastuje zpráva o jeho odumírajícím nervovým systému. Diagnóza zní - naprosté ochrnutí a do dvou let jistou smrt. Zázračný příběh největšího vědce 20. století, který se svojí nemocí dodnes žije, a to už více než padesát let, zná celý svět. Málokdo ale ví, jaké bouřlivé osobní bitvy, které s sebou přinášela jeho fyzická změna stavu, zvládal jen díky milující a oddané Jane.

Režisér filmu James Marsh do role Jane vybral Felicity Jones a do role Stephena Hawkinga Eddieho Redmayna, který byl za svůj výkon oceněn Oscarem. Jeho herectví ukazující postupné postižení a ztráty vlády nad vlastním tělem, nikoliv mozkem, komentovali kritici bez jediné výtky a role obrátila kariéru Eddieho vzhůru nohama.

Vedle výjimečných hereckých výkonů snímek doplňuje podmanivá hudba Jóhanna Jóhannsona. Příběh velké lásky ,úžasného vědce a ohromné obětavosti jedné studentky umění ve vás zanechá hořkosladkou chuť, které se jen tak nezbavíte, ale budete si ji užívat.

Tak si zajděte na Teorii všeho již tuto středu v rámci pravidelného Premiere Cinemas Art, tentokrát od 21:10.

Před začátkem filmu vás obohatí krátký úvod studentů Katedry divadelních a filmových studií a po konci filmu proběhne oblíbené plakátobraní.

 

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.