pondělí 29. dubna 2024 Robert

Smetanovy sady budou hlídat dvě třímetrové opice. Jezírko obsadí chobotnice

Sochy dvou lidoopů budou od pátku 19. června stát na začátku Rudolfovy aleje v olomouckých Smetanových sadech. Díla čínského sochaře Liu Ruowanga se sem v rámci putovního festivalu Sculpture Line přesunou z Prahy, kde v loňském roce stála před Tančícím domem. Doplní tak další díla v parku. Žlutá Stvůra olomouckého sochaře Jana Dostála již na svém místě stojí, do nedalekého jezírka se Chobotnice, socha Viktora Paluše, teprve vrátí.

Dvě bronzové sochy nazvané Original Sin měří 350 centimetrů a od pátku budou až do konce října stát na začátku Rudolfovy aleje u ulice Havlíčkova. „Lidoop vzhlížející vzhůru k obloze symbolizuje vzkříšení starověké civilizace. Dnes vyspělá civilizace přináší pokrokovou materiální kulturu, avšak příroda, ve které žijeme, je neustále ničena. Zmatený pohled a nevinná tvář lidoopů vyzařuje touhu současný stav napravit a vykročit směrem k veselejší budoucnosti,“ stojí v popisu díla na webových stránkách festivalu.

Do jezírka na druhé straně Smetanových sadů se po roční pauze vrátí Chobotnice slovenského sochaře Viktora Paluše. Sklolaminátová socha se v roce 2018 stala oblíbenou atrakcí při procházkách po olomouckých parcích.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto sculptureline.cz

Štítky sochy, opice, chobotnice, sculpture line, alej, olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.