čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Během nightshoppingu v Šantovce se uskuteční také velké setkání cosplayerů

20. listopadu 2015 se uskuteční v obchodní galerii Šantovka od 18:00 do 21:00 v rámci prodloužené otevírací doby a výhodných nákupů při Nightshoppingu také cosplay průvod. Padesát nadšenců oblékne kostýmy svých oblíbených hrdinů z pop kulturních, počítačových i literárních předloh jako Harry Potter, Avengers, League of Legends, Assasin’s Creed, ale i Ledového království nebo Alenky v říši divů (to samozřejmě není vše). Nepůjde o nějaký náhodný karneval, ale o přehlídku nejlepších kostýmů těchto postav v republice.

Cosplay je dost „nová“ zábava, o co přesně jde, objasňuje pořadatel a člen této subkultury Pavel Vykydal: „Jde o zkratku anglických slov „costume play“, což v překladu znamená kostýmová hra. Protože nadšenci mezi sebou utvářejí velká společenství (v Česku několik tisíc příznivců), považuje se tento koníček za subkulturu. Ta se projevuje komunitně naplňováním svých zájmů oblékáním se a charakterovým ztotožněním s fiktivními postavami nejčastěji z žánrů jako sci-fi a fantasy a jednotlivých druhů umění jako comics, anime či PC hry. Cosplayer se snaží o dosažení maximální autentičnosti postavy při využití vlastních, případně i cizích kreativních sil (šití, make-up, výroba brnění a zbraní atd.). Tou nejjednodušší definicí je oživování fiktivních světů,“ definoval cosplay Vykydal.

Ačkoliv je subkultura cosplaye brána jako fenomén pro mladé a „divné“, v Česku už má svoji několikaletou tradici a v Olomouci uvidíte opravdu to nejlepší z celé scény. Účast potvrdila nejpopulárnější cosplayerka ČR, 3. nejlepší cosplayer v klání Cosplay World masters v Portugalsku, dále tři úspěšně kvalifikovaní finalisté do evropského mistrovství Eurocosplay ve Velké Británii a několik vítězů diváckých soutěží v Česku a na Slovensku na srazech jako Festival Fantazie, Advik nebo Animefest. „O nic podobného, jako předvést takové množství oživlých postav v takové kvalitě široké veřejnosti, se v Česku ještě nikdo nepokusil,“ tvrdí Pavel Vykydal.

Během průvodu bude v obchodním centru probíhat i Nightshopping, takže většina obchodů prodlouží svou otevírací dobu až do 23hodin a bude poskytovat jedinečné slevy! Pokud tedy patříte mezi ty, kteří ještě nemají nakoupeny vánoční dárky, přijďte je pořídit za bezkonkurenční ceny. Obchody a výše slev, které se do akce zapojují, najdete na zde.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.