pátek 29. března 2024 Taťána

Projekt Film Naživo uvede v olomouckém Metropolu a prostějovském Metru 70 přímé přenosy divadelních her

Divadelní hry v přímém přenosu v kinech budou moci lidé zhlédnout díky projektu producenta a režiséra Viktora Tauše Film Naživo, který začíná v sobotu 18. července. Několik divadelních souborů pro projekt zinscenuje svá nejúspěšnější představení mimo divadlo, v exteriérech dodávajících obsahu her nový kontext. Takto inscenované hry bude natáčet filmový štáb a v přímém přenosu budou vysílány v olomouckém kině Metropol i v prostějovském Metru 70.

„V čase pandemie jsme ve formě Film Naživo natáčeli a živě streamovali divadelní představení Amerikánka v hlavních rolích s Terezou Ramba a Eliškou Křenkovou. Filmy inscenované v kleci pro hyeny, v poušti a na vzletové ranveji diváky vedle svého příběhu strhly až konceptuálními obrazy živého umění v čase nouzového stavu. Z ambice zpřístupnit široké veřejnosti živou kulturu v čase krize se tak zrodila svébytná kinematografická forma Film Naživo,“ uvedl Tauš.

„Teď, v čase zrušených živých letních festivalů a paralyzovaného kinodistribučního trhu ji vnímám jako formu potřebnou. Film Naživo je manifestem naší touhy, vyprávět příběhy v souladu s životní realitou našeho světa a světa našich diváků,“ doplnil autor projektu.

Sérii živých přenosů do kin zahájí Cirk La Putyka

Prvním představením projektu bude 18. července inscenace Kaleidoscope souboru La Putyka. Dalšími soubory budou Losers Cirque Company, Heaven's Gate, Vosto5 a Divadlo Na zábradlí.
Vstupenky jsou k dispozici na webových stránkách kin Metropol a Metro 70.

Úvodní představení Kaleidoscope tvůrci popisují jako cirkusovou expedici za čirou radostí a soubor Cirk La Putyka ji sestavoval během koronavirové pandemie. Jako v kaleidoskopu se v ní střídají šílené skoky na obřím teeterboardu, zařízení podobném trampolíně, ale s dřevěnou odrazovou plochou, skupinové taneční choreografie, závěsná akrobacie i lety na trampolíně. Celkem osm akrobatů, herců a tanečníků v představení probleskuje podobně jako barevné střípky v krasohledu.

Losers Cirque Company uvedou inscenaci Vzduchem na motivy knihy Richarda Bacha s názvem Jonathan Livingston Racek. „Příběh racka Jonathana, který se zamiluje do létání, budeme inscenovat na dně opuštěného bazénu, do světa jeho blízkých, kterým je lépe na pohodlné zemi, či v tomto případě na dně. Jonathan vzlétá z jejich světa, a byť se mu to daří sotva nad okraj bazénu, představuje to pro něj nový svět,“ popsali inscenaci tvůrci.

Hru Amerikánka souboru Heaven's Gate režíroval sám Tauš. Vypráví v ní příběh inspirovaný skutečným osudem dívky hledající své místo ve světě během těžkého dětství. Hlavní hrdinka navzdory osudu našla velkou vůli k přežití a překonala kruté zkušenosti z dětského domova, polepšovny i ne zrovna vydařené pěstounské péče. Nyní ji bude soubor hrát v prostoru vyprázdněné koncertní haly.

Soubor Vosto5 uvede svého úspěšného Péráka. Příběh z doby nacistické okupace zasadí do autentické historické budovy. Divadlo Na zábradlí svou hru Tajný agent, která vychází ze slavné britské předlohy situované do Londýna přelomu století, zase odehraje v industriální cihlové architektuře vodojemu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Kino Metro 70

Štítky kino, divadlo, olomouc, prostějov, přenos, živě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.