středa 1. května 2024 Svátek práce

V olomoucké Galerii Bohéma jsou od tohoto týdne vystaveny filmové klapky výtvarníků

V olomoucké Galerii Bohéma jsou od tohoto týdne vystaveny filmové klapky výtvarníků, které jsou spjaty se zlínským filmovým festivalem. Kvůli situaci kolem koronaviru se projekt Klapka tour 2020 dostal do Olomouce až ve druhé polovině července; samotný festival se ze stejného důvodu přesunul z května na září. V Galerii Bohéma budou umělecky ztvárněné filmové klapky k vidění do 30. července, sdělila mluvčí festivalu Kateřina Martykánová. Výstava poté poputuje do Brna a poté do Zlína, kde je čeká aukce.

Letošní kolekci 23. Salonu filmových klapek tvoří 132 originálních děl. "Již tradičně svou klapkou přispěli výtvarnici, jako je Kristian Kodet, Jaroslav Němeček, Jiří Slíva, Kateřina Miler, ale také Ivan Baborák, František Květoň a Miroslav Gottlich, kteří jsou do našeho projektu zapojeni od samotného začátku, bez jediné absence," uvedl předseda správní rady Nadačního fondu Filmtalent Zlín Čestmír Vančura.

Nechybějí však ani nová jména autorů, například kreslíř, ilustrátor a autor postavičky Rudy Pivrnce Petr Urban či zakladatel a nejvýraznější představitel české streetartové scény Michal Škapa.

Výtvarníci měli i letos ve své tvorbě volnou ruku. Na klapkách se tak objevují oblíbené filmové nebo dětské motivy, ale třeba i inspirace hlavním tématem letošního ročníku zlínského filmového festivalu: Návrat do budoucnosti, který se letos bude zaměřovat kromě jiného na filmové triky a vizuální efekty.

Z Olomouce zamíří Klapka tour do Brna a následně do Zlína, kde se uskuteční v neděli 6. září v Kongresovém centru aukce filmových klapek. Výtěžek z dražby bude stejně jako v předchozích letech věnován na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalším začínajícím tvůrcům.

Salon filmových klapek za svých 22 ročníků vydražil již 2492 klapek za 35,6 milionu korun. Nejúspěšnější byla za celou dobu existence projektu klapka Libora Vojkůvky s názvem Touhy plná, klapka rozevřená, kterou zájemce v roce 2008 zakoupil za 199.000 korun. Od roku 1998 podpořil nadační fond z výtěžku aukce více než 30 miliony korun 350 projektů.

Autoři | Foto Google maps

Štítky ČR, výtvarné, film, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.