čtvrtek 16. května 2024 Přemysl

Studenti Slovanského gymnázia Olomouc chystají letní divadelní večery

Studenti Slovanského gymnázia v Olomouci nabídnou v prvním srpnovém týdnu během akce s názvem Letní divadelní večery pět představení pod širým nebem. Umělecký soubor Slovanský tyátr chystá představení na nádvoří školy ve dnech 3. až 7. srpna, hrát bude Shakespearovu Komedii omylů. Atrium školy bude pro tento účel vybaveno hledištěm s kapacitou 100 míst, sdělil umělecký šéf Slovanského tyátru Zdeněk Vévoda.

Slovanský tyátr funguje na gymnáziu od roku 2003, pravidelně hraje pro veřejnost na scéně Divadla hudby a Divadla na cucky. Letos i jeho plány nabourala pandemie. „Bohužel ta nešťastná situace nastala v době, kdy jsme se chystali na festival s naším posledním titulem, Věcí Makropulos,“ uvedl Vévoda. „Festival byl zrušen, stejně tak naše další rozjednaná jarní představení i zájezdy a soubor se nějakou dobu stýkal jen formou videokonferencí. Během nich jsme vybírali nový text a zároveň se zrodila myšlenka na letní minifestival,“ doplnil umělecký šéf.

Pro Letní divadelní večery nabídne soubor v premiéře Komedii omylů, která je Shakespearovou první a také nejkratší komedií. Nastává v ní záměna dvou párů dvojčat. Pro členy souboru byl podle Vévody podstatný motiv hrozby smrti, ortel, který je na začátku vyřčen a na jehož odvrácení má jedna z postav necelý den. „Navíc je tu zmíněna důležitá okolnost - jakási karanténa mezi dvěma městy, za jejíž porušení právě čeká jednoho z kupců trest,“ zdůraznil aktuálnost hry Vévoda. V jeho režii se na plenérové scéně představí 16 herců v kostýmech Terezy Tylové a s živým hudebním doprovodem Alberta Pazdery.

Umělecký soubor Slovanský tyátr založila na Slovanském gymnáziu v roce 2003 jeho nynější principálka Martina Bičová. Jedním ze zakládajících členů byl také současný umělecký šéf ansámblu Zdeněk Vévoda. Pilotní inscenací se stala semaforská Kytice, za jejíž interpretaci získal Tyátr ocenění na přehlídce Prkna v Divadle Drak v Hradci Králové. Od roku 2004 připravuje soubor průměrně jednu inscenaci ročně, jejich životnost je závislá na neustálé obměně členů. Dramaturgie se nejprve zaměřovala na čistě komediální repertoár, postupně se věnuje i vážnějším tématům, adaptacím klasiky a experimentálním formám. Největšího úspěchu a počtu repríz se soubor dočkal s inscenací Maryša, která byla nominovaná na Jiráskův Hronov 2011 a která byla v roce 2016 uvedena v obnovené premiéře s novým obsazením.

Autoři | Foto Facebook Slovanský tyátr

Štítky ČR, divadlo, školy, festival, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.