sobota 20. dubna 2024 Marcela

Premiere Cinemas Art: Jak se žije s posttraumatickým syndromem válečným veteránům?

Je polovina padesátých let. Jimmy P. je americký indián, který ve druhé světové válce bojoval v Evropě. Po návratu zpět do vlasti, která mu už nepatří, začíná trpět nevysvětlitelným závratěmi, dočasnou slepotou i ztrátou sluchu.

Film Jimmy P. je drama, které však také nabízí komplexní psychologický portrét původních američanů. Těch američanů, kteří se stále vyskytují mezi miliony přistěhovalců, aniž by je už kdokoliv poznal. Hlavní hrdina snímku je americký indián a současně válečný veterán, kterého hraje Benecio Del Toro – skvělý herec, kterého můžete znát z filmů Obvyklí podezřelí, Strach a hnus v Las Vegas, Pod(f)uck, 21 gramů. Tady ale předvádí jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů. Spolu s jeho psychoanalytikem - doktorem Gerogesem Derveuxem, kterého hraje Mathieu Amalric, vytváří jeden z nejpoutavějších přátelství filmového plátna.

Režisér snímku Arnaud Desplechin, jehož film Vánoční příběh byl v roce 2008 nominován na MFF Cannes na 1. cenu, patří podle filmových kritiků patří mezi nejvíce fascinující filmové vypravěče.

Jimmy P. je drama, které nic nezlehčuje, nespadá do obvyklých dramatických klišé a respektuje vztah analytika a jeho pacienta, kteří mezi sebou postupně objevují nevídané přátelství. Divák tak může sledovat dva rozdílné charaktery, které se spolu poznávají a společně pozorují prostou existenci lidstva. Celé dílo dokresluje hudba Howarda Shorea.

Nenechte si ujít čisté drama s fenomenálními hereckými výkony, které mělo premiéru v roce 2014 na MFF v Cannes. Šanci máte v pravidelném středečním filmovém klubu v Premiere Cinemas Art jedině dnes večer.

Více o filmu zde.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.