neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Vlastivědné muzeum v Olomouci na podzim připomene heraldika Loudu i korunovační klenoty

Vlastivědné muzeum v Olomouci se chystá na podzim připomenout výstavou sté výročí narození olomouckého heraldika Jiřího Loudy. Mezi přední expozice podzimní sezóny bude patřit také výstava mistrovských kopií českých korunovačních klenotů. Podzimní nabídku chce v polovině září muzeum otevřít představením odcizených svazků bible z první poloviny 17. století, které se v těchto dnech vrátily opět do Olomouce. Vyplývá to z výstavního plánu muzea.

Výstavu o heraldikovi Jiřím Loudovi, který je i autorem návrhu českého státního znaku, otevře muzeum 25. září, expozice bude k vidění do ledna příštího roku. Výstava ponese název Jiří Louda - Život mezi erby. „Výstava připomene bohaté dílo i životní osudy Jiřího Loudy, významného českého heraldika, knihovníka a v neposlední řadě účastníka československého zahraničního odboje v letech 2. světové války,“ uvedlo muzeum. Výročí uznávaného heraldika připomene na podzim také Univerzita Palackého vydáním jeho stěžejního díla Erby rytířů podvazkového řádu.

O dva týdny dříve otevře muzeum výstavu Návrat olomouckých unikátů - Pařížská polyglota/Saltzerova mapa. Po devět dnů mohou zájemci spatřit sedm svazků sedmijazyčného vydání Bible, jež vycházely v Paříži v letech 1629 až 1645. Svazky v roce 1996 při opravách knihovny ukradl s několika velkoformátovými dokumenty jeden ze stavebních dělníků. Bibli po letech objevili pracovníci knihovny v aukční nabídce německého antikvariátu a hejtmanství se majitelem starých svazků bible dohodlo na jejich odkoupení.

Spatřit budou moci zájemci také Saltzerovu mapu obléhání Olomouce pruskou armádou roku 1758. „Koncem roku 2019 se podařilo Vlastivědnému muzeu v Olomouci získat do své sbírky vzácný a málo známý plán obléhání Olomouce pruskou armádou od firmy Barry Lawrence Ruderman Antique Maps ve městě La Jolla v Kalifornii,“ doplnili zástupci muzea.

Vrcholem podzimní sezóny budou repliky českých korunovačních klenotů z dílny Jiřího Urbana, které budou k vidění v kompletní sestavě. Výstava se bude věnovat i příběhu 22 korunovaných panovníků. „Ukážeme i mimořádné kousky jako je kopie Svatováclavského meče či kopii Pražského Jezulátka. Když jsme poprvé v Olomouci ukazovali kopie korunovačních klenot, navštívilo výstavu přes 30 tisíc lidí. Počítám, že tentokrát by mohla být návštěvnost ještě vyšší, doufám, že nám to nezkazí vyšší moc,“ řekl ředitel muzea Břetislav Holásek. Výstava korunovačních klenotů se otevře 15. října.

Autoři | Foto Vlastivědné muzeum Olomouc

Štítky ČR, muzea, Olomouc, vlastivědné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.