úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Letošní pátý ročník divadelního festivalu Olomoucké nejen shakespearovské léto měl vysokou návštěvnost

Více než 3200 diváků navštívilo pátý ročník divadelního festivalu Olomoucké nejen shakespearovské léto, který každoročně v srpnu pořádá Divadlo Tramtarie. Jedenáctidenní přehlídka v Olomouci skončila ve středu a nabídla 11 představení, z toho dvě derniéry. Herci z Divadla Tramtarie se divákům představili pod širým nebem, na parkánech Konviktu. "Festival byl zakončen velkolepou derniérou inscenace Velký Gatsby," sdělila ředitelka Divadla Tramtarie Petra Němečková.

"Jsme nadšení z tak obrovského diváckého ohlasu, zvlášť v době, kdy se neví, co se bude z hlediska kulturních akcí dít za týden. Ta situace je celá nejistá, i diváci kupovali vstupenky až na poslední chvíli, ještě v červenci to vypadalo, že přijde mnohem méně lidí než loni, a nakonec je průměrná návštěvnost ještě vyšší než v loňské roce," uvedla Němečková.

Divadlo Tramtarie odehrálo na parkánu Uměleckého centra Univerzity Palackého osm večerních představení a tři pohádky pro děti s doprovodným programem. Kromě stálic festivalu Kabaretu nahatý Shakespeare a letní komedie Po stopách něžného muže byla do letošního programu zařazena i komedie Láska za koronu, kterou Divadlo Tramtarie nazkoušelo v květnu jako reakci na koronavirovou dobu.

"Původně jsme tuto inscenaci chtěli uvést pouze v červnu, když jsme hráli celý měsíc venku na Korunní pevnůstce. Láska za koronu ale sklidila tak obrovský divácký ohlas, že jsme se rozhodli ji uvést ještě během Shakespearovského léta. S inscenací jsme se tady krásně rozloučili, na derniéru přišlo neuvěřitelných 530 diváků," uvedl umělecký šéf Divadla Tramtarie Vladislav Kracík.

Na festivalu byla i derniéra dramatu Velký Gatsby. Tramtarie pojala tento večer ve stylu hollywoodského večírku. "Inspirovali jsme se právě příběhem Velkého Gatsbyho, kde se většina děje odehrává na velkolepých večírcích, a tak jsme celý večer uzpůsobili tomuto duchu. Nechyběli ohňoví žongléři ani tanečnice. Ve vytvoření skvělé atmosféry nám pomohli i diváci, kteří přišli ve stylovém oblečení," podotkla Němečková. 

Tisková zpráva

Štítky ČR, divadlo, festival, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.