pátek 26. dubna 2024 Oto

Den architektury návštěvníkům otevře i jinak nepřístupná místa

Moderní architektura i historické skvosty se stanou od 1. do 7. října cílem desátého ročníku festivalu Den architektury. Program, který nabízí přes 300 akcí ve více jak stovce měst a obcí v Čechách i na Slovensku zve na místa veřejnosti běžně nepřístupná nebo je představuje v nových souvislostech. Pořadatelé chtějí poukázat na úlohu architektury i urbanismu ve společnosti.

První říjnový víkend bude patřit architektuře také  v Olomouckém kraji. Program návštěvníky zavede například do nízkoenergetického domu Sluňákov v Horce nad Moravou, který byl v roce 2007 oceněn prestižní Grand Prix architektů. Na místě bude také jeho architekt Ondřej Hofmeister. Přímo v Olomouci se pak návštěvníci mohou vydat s krajinným ekologem Michalem Krejčím kolem řeky Moravy. Procházka bude zakončena čajem a promítáním filmu Natura urbana v rámci doprovodného festivalu Film a architektura. V galerii Caesar na Horním náměstí budou prezentovány výsledky architektonické soutěže na návrh nové pobočky městské knihovny. Další výstava bude v nově budovaném kulturním centru Molitorova knihovna věnována architektuře posledních šedesáti let. Děti se mohou těšit i na architektonickou bojovku plnou překvapení, kterou v Olomouci připravila historička a malířka Barbora Přehnilová. 

V Prostějově je připravena procházka po zapomenutých architektonických skvostech jižní části města se spolkem Prostor Prostějov. Netradiční spojení sportu a architektury zase nabídne v Zábřehu běh na rozhraní města a krajiny s architektem Ondřejem Pchálkem. V Zábřehu se zájemci také mohou účastnit diskuze s názvem Město na suchu o významu vody a ekologie v utváření současného městského prostředí.

V programu Dne architektury lze vybírat ze zdarma přístupných exkurzí do běžně nepřístupných budov s názvem Hurá dovnitř!,  cyklovyjížděk, přednášek nebo workshopů, které probíhají pod vedením architektů, historiků a dalších odborníků na daná témata. Bohatou nabídku doplňují přednášky, diskuse nebo divadelní představení věnované architektuře. Den architektury nabízí i program pro děti a první český architektonický filmový festival Film a architektura, jenž letos po deváté přinese na plátna kin zejména zahraniční snímky, věnované architektuře a urbanismu.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Alois Navrátil

Štítky architektura, kultura, Olomouc, Přerov, Zábřeh, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.