sobota 20. dubna 2024 Marcela

Muzeum umění v Olomouci otevře výstavu Beatlemánie na Hané

Muzeum umění v Olomouci otevře ve středu 5. března výstavu Beatlemánie na Hané určenou především fanouškům kultovní skupiny Beatles. Uskuteční se v prostorách kavárny Café '87. Objeví se na ní řada fotografií i plakátů, zapůjčili je sběratelé, kteří zareagovali na veřejnou výzvu. Výstava bude netradičně otevřena ve středu ve večerních hodinách. Prodloužením otevírací doby první středu v měsíci chce muzeum od března přilákat do svých prostor více návštěvníků. ČTK o tom dnes informoval mluvčí muzea Petr Bielesz.

Výstava Beatlemánie na Hané má podle zástupců muzea návštěvníkům připomenout fenomenální britskou kapelu a především její kulturně společenský vliv za "železnou oponou". "Na veřejnou výzvu se nám ozvala řada lidí se zajímavými materiály, a tak můžeme vystavit fotografie, plakáty i trojrozměrné exponáty, které se dotýkají fenoménu Beatles a nezávislé kultury na Olomoucku," uvedl lektor muzea David Hrbek.
   

Výstava zahrnuje dokumenty z 60. až 80. let 20. století. Za její vrchol považuje Hrbek unikátní soubor tří kopií korespondence mezi prezidentem Václavem Havlem, Ringo Starrem a Paulem McCartneyem z roku 1996. "Na vernisáž naváže v kavárně vystoupení několika muzikantů, kteří zahrají vlastní verze písniček Beatles," dodal Hrbek.
   

Otevření výstavy bude součástí prvního prodlouženého volného vstupu do muzea v této sezoně. Od začátku března budou moci návštěvníci vždy první středu v měsíci zavítat do muzea zdarma, otevírací doba bude navíc prodloužena až do 20:00. Muzeum kromě toho chystá řadu doprovodných akcí a vyjít vstříc chce přitom všem věkovým skupinám návštěvníků. "Dopoledne mohou tuto nabídku využít například školy, večerní program pak směřujeme na dospělé publikum, pro které je standardní otevírací doba do 18:00 často nedostatečná," uvedl ředitel muzea Michal Soukup. Do tohoto dne navíc muzeum podle něj soustředí besedy, koncerty nebo speciální komentované prohlídky výstav. Ve středu 5. března budou moci návštěvníci podle mluvčího muzea očekávat program spjatý s aktuálními výstavami Káji Saudka a Ludmily Padrtové.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.