sobota 4. května 2024 Květoslav

Třídenní sbírka na podporu tělesně postižených bude mít letos bohatý program. Hrát se bude až do čtvrtka

Dnes na olomouckém Horním náměstí odstartovala třídenní sbírka s názvem Zasukované tkaničky, kterou pořádá Spolek Trend vozíčkářů Olomouc. Jejím symbolem jsou zauzlené tkaničky, jejichž zakoupením mohou lidé podpořit speciální služby pro tělesně postižené. Akci doprovodí kulturní program v podobě benefičních koncertů, které si vezmou na starost umělci jako Richard Pachman, Martin Šafařík, Alžběta Kolečkářová nebo Terez Wrau.

„Sbírka Zasukované tkaničky se koná každý rok, ale bývá ve dvou etapách. První dvoudenní je na jaře a jednodenní na podzim. Letos jsme to museli v dubnu zrušit kvůli koroně, akci jsme proto přesunuli na září a děláme třídenní etapu jako náhradu za tu jarní," uvedl Papežík.

18. ročník celostátní sbírky se odehraje na Horním náměstí a částečně ve Funparku před Galerií Šantovka, jejíž prostory měly být využity původně. Program, kterým provádí moderátoři Jaroslav Irovský a Michal Koutný, zahájil koncert Richarda Pachmana na Horním náměstí, po kterém vystoupila Natálie Rottrová & NoeRoads.

Vstup na akci spolku, který pomáhá s financováním služeb pro handicapované spoluobčany, je zdarma a pokud byste je chtěli podpořit, můžete tak učinit dvojím způsobem. Během akce budou po městě chodit dvojice s kapsičkami, kam můžete hodit svůj příspěvek a pokud budete chtít zvolit spíše bezkontaktní cestu, můžete přispět odesláním SMS zprávy nebo bankovním převodem na transparentní účet.   

Olomoucký spolek Trend vozíčkářů Olomouc má padesát členů z Olomouckého kraje. Těžce tělesně postiženým lidem pomáhá s integrací, nabízí jim osobní asistenci, kompenzační pomůcky, sociální rehabilitaci, odbornou pomoc psychologa i pomoc při hledání či získání zaměstnání. Jeho posláním je i odbourávání architektonických a mezilidských bariér.

V Olomouci a okolních městech tak mohou pomoci právě občané, kteří za dobrovolný příspěvek obdrží zmíněnou barevnou tkaničku, která je symbolem celé sbírky. Dále můžete olomoucké vozíčkáře podpořit také zasláním DMS ve tvaru DMS TKANICKA 30 nebo DMS TKANICKA 60 nebo DMS TKANICKA 90 na číslo 87777 nebo vkladem libovolné finanční částky na účet č. 1000100014/5500. Výtěžek z této sbírky jde právě na dofinancování těchto služeb nebo například na materiální pomoc při pořizování kompenzačních pomůcek a invalidních vozíků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Tománek

Štítky koncert, tkaničky, vozíčkáři, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.