sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Olomouc hostila 52. ročník Mezinárodního varhanního festivalu. Navštívilo jej přes 1200 posluchačů

Mezinárodní varhanní festival Olomouc se s posluchači rozloučil na konci minulého týdne koncertem titulárního varhaníka pařížského chrámu Notre-Dame Vincenta Duboise. Festival představil posluchačům pět varhaníků s mezinárodním renomé, kteří excelovali na unikátní nástroje v katedrále sv. Václava a v chrámu Panny Marie Sněžné.

V jejich programech zazněly skladby z období baroka, romantismu i soudobé skladby a vystupující sólisté předvedli posluchačům i umění improvizace. Celým festivalem pak rezonovalo výročí 250 let od úmrtí francouzského varhaníka Luise Viernea. 52. ročník Mezinárodního varhanního festivalu Olomouc navštívilo přes 1200 posluchačů. Další ročník je naplánovaný na 2. až 16. září 2021.

„Velmi nás těší, že se letošní Mezinárodní varhanní festival mohl uskutečnit a že si k němu obdivovatelé varhanní hudby znovu našli cestu,“ říká Jonáš Harman, ředitel Moravské filharmonie Olomouc, a dodává: „Navzdory celosvětové mimořádné situaci jsme přivítali i světové špičky varhanní hudby, které k nám do Olomouce neváhaly přijet často i velmi komplikovaným způsobem. Olomoucké publikum dokázalo jejich umění skvěle ocenit.“

Moravská filharmonie Olomouc patří k předním a nejstarším symfonickým orchestrům v České republice. Na jejím uměleckém vývoji se podílely významné osobnosti české i světové hudební scény. Za dobu své existence si Moravská filharmonie Olomouc vytvořila mimořádně rozsáhlý a rozmanitý repertoár: věnuje se především klasickému symfonickému repertoáru, propaguje však i soudobou českou a světovou hudební tvorbu, o čemž svědčí uvedení více než 250 novinek.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto MFO

Štítky olomouc, varhany, varhanní festival, kostel, katedrála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.