sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Cena Václava Buriana bude letos pouze online

Pátý ročník mezinárodní Ceny Václava Buriana se kvůli aktuální epidemiologické situaci uskuteční pouze v online prostředí. Autorské čtení nominovaných středoevropských básníků, diskuze poroty i udělení ceny budou odvysílány pomocí streamu, tradičně na sv. Václava, v pondělí 28. září od 15 hodin.

Mezinárodní porota, která výběr ze soudobé lyriky z Česka, Polska, Slovenska a Německa garantuje, letos nominovala čtyři básníky a básnířky. Své básně přednesou polský básník, literární a filmový kritik Maciej Robert, reprezentant nejmladší generace slovenských básníků Michal Tallo, Pražanka Yveta Shanfeldová, žijící od roku 1977 v USA, a z Wroclawi pocházející Dagmara Kraus, která žije od dětství v Německu.

Právě problém se zajištěním jejich přítomnosti v Olomouci v době koronakrize živé setkání zkomplikoval. „Důvodem změny v programu je, že se básníci nedostanou do České republiky, jako například Yveta Shanfeldová z USA. Proto jsme zvolili online stream,“ potvrdil předseda Výboru pro Cenu Václava Buriana David Voda.

Podrobné informace najdete na stránkách Ceny Václava Buriana.

Audiovizuální přenos na facebookové stránce ceny bude podle něj probíhat co nejstandardněji. „Básníci nejdříve přečtou své básně, následovat bude debata poroty. Asi po hodině dojde k vyhlášení vítěze.“

V kategorii Za kulturní přínos ke středoevropskému dialogu už byla cena udělena. Získala ji polská kulturní antropoložka, spisovatelka a zakladatelka prestižního nakladatelství Czarne Monika Sznajderman. „Pouze tento rozhovor je předtočen, jinak bude vše probíhat online,“ doplnil David Voda.

Diváci rozhodnou na facebooku, koncerty musely být zrušeny

O Ceně diváků se letos rozhodne také facebookové stránce, kde se během víkendu objeví záznamy básní. „Posluchači je budou moci ohodnotit formou laiků. Cenu diváků získá báseň s jejich největším počtem,“ uvedl David Voda. Jak doplnil, setkání s vítězi a předání cen se uskuteční na jaře během Trienále středoevropského umění pořádaném Muzeem umění.

Změna programu se bohužel dotkla i avizovaného vystoupení orchestru Berg se skladbou Poème Symphonique pro 100 mechanických metronomů od György Ligetiho, které bylo zrušeno stejně jako koncert brněnské kapely Mucha v Hospodě U Musea (Ponorce).

Cena Václava Buriana Olomouc navazuje na působení olomouckého novináře, polonisty a básníka Václava Buriana (1959–2014). Její první laureáty vyhlásily Výbor pro Cenu Václava Buriana, z. s., a Muzeum umění Olomouc v roce 2016. „Výjimečná je v tom, že zahrnuje střední Evropu, dříve jen země Viszegadu. Pravidla jsou taky specifická – z každého státu je jeden porotce, který zároveň nominuje básníka ze své země. Každý potom představí svého nominanta, pro kterého ale nesmí hlasovat,“ uvedl Tomáš Tichák, čestný člen poroty a výkonný redaktor kulturního dvouměsíčníku Listy. Vedle něj zasednou v mezinárodní porotě Petr Borkovec, Leszek Engelking, Lena Dorn, Mária Ferenčuhová a Veronika Rácová, j.h.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Cena Václava Buriana

Štítky olomouc, kultura, muzeum, ponorka, umění, václav burian

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.