neděle 5. května 2024 Klaudie

Ve středu večer se po celém světě rozsvítí kulturní instituce. Upozorní na krizi v kultuře způsobenou koronavirem

Ve středu 30. září se v osm hodin večer rozsvítí tisíce klubů, divadel a dalších kulturních center červeným světlem. Stane se tak v rámci Global Action Day. Tímto krokem chtějí upozornit na krizi způsobenou koronavirem, v níž se mnohé instituce od hudebních klubů až po divadla ocitly. V Olomouci se k akci připojí kluby Belmondo nebo Sklub.

#WeMakeEvents

„Kulturní sektor potřebuje v současné krizi způsobené koronavirem okamžitou podporu vlády. Té se ale v mnoha zemích světa nedostává, což přispělo ke vzniku mezinárodního hnutí #WeMakeEvents,“ stojí na facebookovém profilu klubu Belmondo. Po celém světě se proto ve středu večer přesně ve 20:00 rozsvítí tisíce klubů, divadel a další míst spjatých s kulturou. Tímto krokem se má zvýšit povědomí a podpořit změna.

Česká ministerstva kultury a průmyslu připravila vládní balíček, který směřuje k podnikatelům v kultuře a na který vláda schválila 900 milionů korun. Program má kompenzovat výdaje, které vznikly v souvislosti s neuskutečněnými akcemi. 

„Jedním z takových míst bude i olomoucký klub Belmondo, který se v 20:00 přidá červeným světlem k tichému, pokojnému protestu. Všichni fanoušci, současní i bývalí spolupracovníci a přátelé jsou zváni, aby přišli podpořit hudbu a kulturu v České republice,“ zvou návštěvníky na Facebooku klubu, který také žádá o o dodržování rozestupů a nošení roušek.

130 tisíc lidí

V Česku k podpoře vyzývá také agentura High Lite Touring, která poskytuje zejména technické zázemí velkým hudebním a divadelním projektům. Společnost již od 8. března není schopna vykonávat svou činnost naplno. Jednak kvůli opatření proti šíření koronaviru a jednak kvůli iracionálnímu vydávání podmínek pro konání kulturních akcí. „Jen v Česku pracuje v kulturním průmyslu 130 tisíc lidí, jejichž budoucnost je víc než nejistá...,“ uvedla společnost na svém facebooku.

Příjem žádostí do programu COVID-kultura měl skončit 18. září, ministerstvo průmyslu a obchodu v projektu ale k tomuto datu evidovalo žádosti jen za zhruba 86 milionů korun a tak jej prodloužilo do 30. září. MPO a MK chystají druhou výzvu, kterou by se měl rozšířit okruh žadatelů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto sklub.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.