pátek 3. května 2024 Alexej

Festival MusicOlomouc začíná v online podobě

V Olomouci ode dneška začíná v online podobě kvůli opatřením proti koronaviru další několikadenní festival, mezinárodní přehlídka soudobé hudby MusicOlomouc 2020. Festival, který tradičně pořádá Univerzita Palackého v Olomouci a spolek MusicOlomouc, je zaměřen na hudbu inspirovanou sněhem ve všech možných podobách a na severské a pobaltské autory. Přehlídka přenášená po internetu potrvá do 4. listopadu, sdělili její pořadatelé. Do virtuálního prostoru se tento týden v Olomouci přesunul poprvé ve své historii také festival Olmützer Kulturtage.

„Vládní opatření v souvislosti s covidem-19 zasály letošní 12. mezinárodní festival soudobé hudby MusicOlomouc 2020 těsně před jeho zahájením. Přecházíme proto do online prostředí a festival proběhne prostřednictvím streamu na naší facebookové stránce musicolomouc," uvedla manažerka festivalu Martina Pudelová.

Pořadatelé také museli udělat několik změn v programu. Na dnešním úvodním koncertě, pojatém jako živý stream, vystoupí místo původně plánované Moravské filharmonie Olomouc sólisté tohoto večera, a to Miroslav Beinhauer, Nao Higano, Irena Troupová a FAMA Q. O pět dní později festival nabídne koncert olomouckého ansámblu Lichtzwang, kde kromě jiného zazní dvě světové premiéry Pavla Zlámala a Marka Keprta na téma sněhu.

Streamovaný bude 21. října také koncert rakouského ensemble Lux, který olomoucké publikum zná již z jednoho z předchozích ročníků festivalu. V plánu má například koncert s názvem Adieu, který je dramaturgicky zaměřen na tvorbu rakouských soudobých skladatelů v konfrontaci s tvorbou severských autorů. Koncert bude přenášen živě z rakouské synagogy Or Chadasch, uvedli pořadatelé.

Původní koncert 3. listopadu, kdy měla vystoupit dvojice švédských hudebnic UmeDuo, byl přesunut do následujícího ročníku. V současnosti je program tohoto večera v jednání. „Na závěrečném koncertě festivalu zazní v podání Orchestru Berg jedna ze stěžejních kompozic 21. století, skladba s názvem Schnee jednoho z nejvýznamnějších skladatelů současnosti, Hanse Abrahamsena. Celovečerní skladba vychází z témat Bachových kánonů a Umění fugy a je inspirovaná tematikou zimy a sněhu, které se skladatel často věnuje," doplnila manažerka festivalu.

V online podobě se tento týden odehrává také festival Olmützer Kulturtage, který Olomoučanům přibližuje kulturu německojazyčných zemí prostřednictvím virtuálních výstav, streamovaných přednášek nebo přehlídkou rakouských krátkých filmů. Festival, který pořádají studenti Univerzity Palackého společně s Vědeckou knihovnou v Olomouci, potrvá do 30. října.

Autoři | Foto FB: MusicOlomouc, (c)Petra Kožušníková

Štítky ČR, hudba, festival, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.