neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Muzeum umění otevřelo novou online výstavu. Zachycuje 70 let Olomouce

Muzeum umění otevřelo novou rozsáhlou výstavu s názvem O městě, krajině, umění, která zachycuje Olomouc v letech 1919 až 1989. Kvůli současné situaci ohledně pandemie je zatím ke zhlédnutí pouze v online podobě, otevřená by však měla být ve výstavním sále Trojlodí až do 7. března příštího roku. Muzeum o tom informovalo na svých stránkách.

„Muzeum umění se svým programem přechází do online režimu, a to i co se týká výstav. Tu novou O městě, krajině, umění přiblížíme nejen virtuální vernisáží, ale postupně budeme představovat i její jednotlivé kapitoly a exponáty, vše v režimu online," uvedl mluvčí mluvčí muzea Tomáš Kasal. Dodal, že v případě uvolnění vládních opatření bude výstava ihned otevřena návštěvníkům. „Doufáme, že až to bude možné, najdou si lidé opět cestu do našich výstav a přijdou si na vlastní oči prohlédnout také tu o Olomouci," dodal Kasal.

Autorem expozice mapující olomouckou architekturu, urbanismus i umění mezi roky 1919 až 1989 je bývalý ředitel muzea Pavel Zatloukal. Je podepsán i pod rozsáhlou publikací Meditace o městě, krajině, umění: Olomouc 1919-1989. „Výstava O městě, krajině a umění má podtitul Olomouc 1919 až 1989. Je to první pokus představit urbanismus, památkovou péči, architekturu, výtvarné umění a záležitosti, jež s tím souvisejí a které se odehrály po valnou část 20. století," uvedl na videu zveřejněném na stránkách muzea www.muo.cz Pavel Zatloukal.

Materiálově pestrá expozice zahrnuje výtvarná díla, jako jsou sochy, malby, kresby, grafiky či fotografie, architektonické a urbanistické plány i modely. „Výstava je rozčleněna do sedmi kapitol; jakousi symbolickou osou jí prochází modrý různě meandrující a zvedající pruh, který má vyjádřit to, že Olomouc byla od pradávna spojena s příměstskou krajinou - řekou," doplnil Zatloukal.

Řece Moravě a krajinnému okolí Olomouce je věnována úvodní část, zachycena je zde i reflexe místních i mimoolomouckých umělců. Expozice se věnuje i otázce architektury či urbanismu, představeny jsou například kompletní série regulačních plánů. Samostatná kapitola nazvaná Město nepostavené seznamuje diváky s neuskutečněnými stavbami a četnými architektonickými soutěžemi.

Součástí expozice je stručný průvodce výstavou doplněný plánem města s 250 nejvýznamnějšími objekty, architektonickými soutěžemi, domy a sochami - zachovalými i zaniklými, i těmi nepostavenými.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MUO

Štítky muzea, výtvarné, architektura, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.