sobota 20. dubna 2024 Marcela

Newyorská knihovna otevřela svoje archivy, lze v nich najít i sto let staré materiály o Olomouci

Knihovna v New Yorku počínaje dneškem zveřejnila ze svých archivů na 200 000 vizuálních děl a materiálů, které jsou volně stažitelné a použitelné bez souhlasu další osoby, jsou tedy označeny licencí public domain. A světe div se, v těchto materiálech se dají najít i zmínky o Olomouci.

Archiv newyorské knihovny je volně dostupný na adrese http://digitalcollections.nypl.org. Po zadání klíčového hesla "Olomouc" najdete více než 500 naskenovaných stránek z děl, které byly často vydány téměř před sto lety. Lze tak najít díla například Karla Wellnera (1875 – 1926), českého grafika a ilustrátora, ale také historika a kritika. Býval pedagogem bývalé České reálky v Olomouci.

"Nejsou požadovány žádné povolení, ani neexistují žádné překážky. Prostě to použijte," napsal The Verge Shana Kimball, manažer sekce pro veřejné programy knihovny v New Yorku. Materiály mohou být na webu uspořádány a filtrovány podle století, barvy sekce, zařazení a kolekcí.

Po zadání jiného klíčového slova lze jistě najít v bohatých archivech další skvosty spjaté s Olomouci, které mohou odteď sloužit široké veřejnosti, nebo třeba i studentům a výzkumným pracovníkům v jejich věděckých pracech.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.