neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vědecká knihovna v Olomouci v listopadu vydává Ottovy Čechy

PR článek

V listopadu vyjde publikace, která dnešním čtenářům zpřístupňuje monumentální vyprávěcí pramen z přelomu 19.–20. století.

Jan Otto, kterého znají čtenáři jako vydavatele Ottova slovníku naučného, vydával v letech 1883–1908 monumentální cyklus Čechy s podtitulem Společnou prací spisovatelův a umělců českých.

Výpravný patnáctisvazkový cyklus Čechy bychom mohli označit za kombinaci kvalitního cestovního průvodce a soupis uměleckých a historických památek. Jde vlastně o historicko-geografický pramen, jenž přináší pohled na českou krajinu v období Belle Époque. Všechny svazky této řady obsahují historické a geografické texty esejistické povahy podtržené vyobrazením měst, městských zákoutí, venkovské krajiny, hradů a zámků, lidové a sakrální architektury nebo obrazy z všedního života obyvatel. Jednotlivé kapitoly jsou často doplněny poezií. Velkolepý projekt měl suplovat „pokladnici“ popisů a líčení přírodních a lidových krás naší vlasti. Texty přibližují čtenáři okem nadšeného cestovatele, badatele i poety překrásné obrazy Čech, které jednotliví autoři společně shrnuli do svébytného obrazu, jež měl být důstojným protějškem nejslavnějšího dosavadního dějepisného díla – Palackého Dějin národa českého.

V Ottových Čechách, tomto kolektivním díle o krásách, umění, poezii i folklóru české krajiny, jenž čítá více než 5 100 stran, a které obsahuje medailonky, eseje a básně předních českých spisovatelů, spojil nakladatel Jan Otto celé spisovatelské (J. Vrchlický, E. Krásnohorská, A. Jirásek, Teréza Nováková, Jakub Arbes, Svatopluk Čech aj.) a malířské (K. Liebscher, M. Aleš, A. Chittussi aj.) generace.

Více o publikaci Ottovy Čechy si můžete poslechnout v rozhovoru s autory knihy - Petrou Kubíčkovou a Lubošem Novotným.

Autoři knihy Ottovy Čechy. Obraz země v letech 1883–1908 analyzovali monumentální vyprávěcí pramen z přelomu 19.–20. století ve smyslu hledání toho, jakým způsobem „četli“ jednotliví přispěvatelé cyklu Čechy krajinu a „četli“ v krajině. Zdali ji vnímali očima historika, romantického tuláka, bojovníka za národní věc či očima přírodovědce, zdali při putování krajinou sledovali primárně přírodní výtvory či je zajímali i, nebo přednostně, lidé, případně architektonické památky či průmysl.

Publikace Ottovy Čechy. Obraz země v letech 1883–1908 nabízí to nejzajímavější z putování Čechami na přelomu věků jak v psané, tak v obrazové formě a bude k dostání od listopadu ve Vědecké knihovně a v knihkupectví Kosmas.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.