pátek 3. května 2024 Alexej

Festival AFO sledovalo přes 11 tisíc diváků. Online platforma ale nekončí

Letošní netradiční ročník nejstarší české přehlídky populárně vědeckých filmů Academia film Olomouc (AFO), který se poprvé uskutečnil v on-line podobě, si podle pořadatelů nenechalo ujít téměř 11 000 diváků. Osm desítek dokumentárních snímků z celého světa, které se probojovaly do letošní filmové soutěže, zhlédli diváci zdarma na platformě festivalu. Ta však s festivalem nekončí, bude nabízet zdarma filmový obsah i nadále. Pořadatelé dnes zároveň oznámili, že v on-line podobě bude i 56. ročník AFO.

„Letošní ročník festivalu AFO se spojil s filmovým festivalem České zemědělské univerzity a společně tak divákům festivaly nabídly přes 80 dokumentů ke sledování online a zdarma. Díky prodloužení promítacích práv bylo možné sledovat filmy od 1. až do 31. října. Celkově se na platformu registrovalo 10 800 diváků," informovala dnes mluvčí AFO Hana Křížková. Organizátoři registrují 36 228 zhlédnutí snímků a přednášek.

Festivaly také předaly ceny vítězným snímkům v několika kategoriích. Oceněn byl například francouzský film Když už víš, dokument Pravidla Serengeti a také snímek Hlenky - Géniové bez mozku. Nejlepším dokumentem v česko-slovenské soutěži se stal snímek Joachim Barrande - Ztracená moře a soutěž krátkých dokumentů vyhrál film Vzácné plemeno. V online hlasování zvolili nejlepší festivalový film také diváci, stal se jím krátký dokument studentky FAMU Anny Foker o světelném znečištění Červená, zelená, modrá.

Online platforma www.watchandknow.cz, která vznikla pro potřeby festivalu, však nekončí. Od druhé poloviny listopadu se zde postupně každý měsíc objeví dva dokumentární snímky, které budou moci diváci sledovat opět zdarma. Zároveň budou přes platformu distribuovány také vzdělávací snímky pro základní a střední školy s doprovodnými edukačními materiály.

Podle organizátorů festivalu se v on-line podobě prostřednictvím této platformy odehraje i nadcházející ročník AFO naplánovaný od 27. dubna do 11. května 2021. „Chceme, aby AFO56 proběhlo bezpečně s pohledu organizátorského i diváckého. Je nám jasné, že festivalovým fanouškům bude olomoucký genius loci chybět, ale jen společným úsilím a pragmatickými řešeními můžeme dojít konce této pandemie. Proto připravíme další ročník opět v online podobě na přelomu dubna a května 2021," uvedl ředitel festivalu Jakub Ráliš.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto afo.cz

Štítky film, koronavirus, festival, AFO, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.