čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Muzeum umění se znovuotevřením představí jedno z nejdražších uměleckých děl na českém území

Arcidiecézní muzeum v Olomouci představí návštěvníkům od čtvrtka se svým znovuotevřením mistry světového malířství. Do prostor muzea se přestěhovaly z proslulé Obrazárny kroměřížského Arcibiskupského zámku. Vystaven bude slavný Tizianův obraz Apollo a Marsyas, jedno z nejdražších uměleckých děl na českém území, ale také díla Anthonise van Dycka, Paola Veroneseho, Hanse von Aahena a dalších umělců. Novináře o tom informoval kurátor výstavy Miroslav Kindl. Výstava se ve čtvrtek otevře v 17:00 on-line vernisáží.

Expozice s názvem 1673/Kabinet pro biskupa Karla volně navazuje na loňskou přehlídku o životě a díle olomouckého biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna. „Obrazy ze sbírek olomouckých arcibiskupů jsou nově vystaveny v Olomouci v kontextu evropského sběratelství 17. století, kterému se jim nikdy nedostalo. Vybrali jsme nejdůležitější sběratele 17. století a pokusili jsme se vystavit příběh, který výstava vypráví právě o těchto sběratelích a o tom, ve kterých sbírkách se obrazy nacházely, jak se v 17. století sbíralo umění, jak fungoval trh s uměním i jaké byly osudy sběratelů," řekl kurátor Kindl.

Rok 1673 je v názvu výstavy využit záměrně - jde o klíčový rok pro arcibiskupovu sbírku. V tomto roce totiž biskup zakoupil od obchodníků z Kolína nad Rýnem obrazový kabinet, který částečně pocházel z dražby sbírek po popraveném anglickém králi Karlu I. a na uměleckém trhu tehdejší střední Evropy neměl obdoby. „Vzácný kabinet se dochoval jen v mírně umenšeném počtu do dnešní doby," doplnil kurátor. Kromě dvou desítek vzácných obrazů budou moci návštěvníci vidět také ukázky kreseb starých mistrů či barokní knihy.

Kromě nové expozice také další tři výstavy

Muzeum se otevře ve čtvrtek po dvouměsíční nucené přestávce, dodržet bude muset řadu opatření včetně povolené kapacity osmi desítek návštěvníků v jeden okamžik. Návštěvníkům kromě této nové expozice nabídne další tři výstavy, které dosud mohli zhlédnout pouze ve virtuální podobě. Jde o kompletní soubor textogramů Jiřího Koláře s názvem Babyluna a fascinující svět knih převedený do technologií 21. století Mateje Kréna s názvem Mnemocinema. Autorem třetí výstavy s názvem O městě, krajině, umění je bývalý ředitel muzea Pavel Zatloukal. V expozici zachycuje urbanistické, architektonické a výtvarné dění v Olomouci v letech 1919 až 1989.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto muo.cz

Štítky ČR, muzea, výtvarné, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.