čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Město vydává novou publikaci Historický atlas Olomoucka

Vychází nová unikátní publikace s názvem Historický atlas Olomoucka. Kniha s podnázvem Olomoucko na historických mapách obohatí nabídku regionální literatury. Knihu vydává město Olomouce a nabízí nejen jedinečný obsah, ale i neobvykle velký formát.

„Olomouc jako město se slavnou a bohatou minulostí je v knize představena skrz historickou kartografii. V souvislostech a s nadhledem, který může poskytnout jen mapa, ukazuje kniha věci ztracené a zaniklé a vypichuje to, co není v obecném povědomí nebo bylo skoro zapomenuto. Ukazuje zajímavosti, skryté poklady a připomíná, na co můžeme být jako Olomoučané hrdí,“ říká spoluautor knihy Tomáš Kryl.

Publikace prezentuje mapy Evropy, aby podtrhla význam Moravy a Olomouce v širším měřítku. Připomíná olomouckou výměnu na rakouském trůně 1848, nebo Olomoucké punktace 1850, a mimo jiných zmiňuje i tzv. saskou konferenci nebo svatbu polského krále Sigmunda II. Augusta.

Knihu lze zakoupit v Informačním centru Olomouce za 650 korun.
V knize naleznete okolo 180 map a plánů doplněné o texty, které popisují potřebný kontext.
Kniha má 200 stran a je ve formátu 30 x 37,5 cm. 

Mapové podklady poskytl Státní okresní archiv Olomouc, Vlastivědné muzeum v Olomouci, Muzeum umění Olomouc, Arcibiskupství olomoucké, Moravské zemské muzeum, Expozice historické letiště Olomouc a také soukromí sběratelé, díky nimž je v knize řada unikátů, které dosud nebyly publikovány.

Najdete zde staré mapy zemí Koruny české, mapy Moravy, výstupy vojenského mapování, mapové miniatury, poštovní a cestovní mapy, plány města i plány zdejších památek včetně nerealizovaných návrhů jejich rekonstrukcí.

Město je vzácnými fortifikačními plány prezentováno i jako důležitá vojenská základna, coby sídlo mocné a bohaté diecéze, stejně jako hodnotná pokladnice architektury s puncem druhé největší městské památkové rezervace v Česku.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto olomouc.eu

Štítky publikace, Olomouc, historie, knihy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.