sobota 4. května 2024 Květoslav

V chrámu svatého Mořice začalo rozebírání největších varhan v zemi

Na začátku týdne začali odborníci s rozebíráním vzácných varhan v chrámu svatého Mořice. Jedná se o největší nástroj v zemi. Hudebníci se shodují na tom, že nástroj už není v dobré kondici.

Nástroj budou olomoučtí varhanáři rozebírat několik týdnů. Většina tohoto nástroje však poputuje kvůli restaurování do Slovinska. Právě Slovinci zakázku v hodnotě desítek milionů korun vyhráli. I pro tuzemské odborníky věnující se varhanářskému oboru již řadu let je tato práce mimořádná. „I pro nás je to novinka, jsou to největší varhany, člověk se s rozebíráním tak velkých varhan setká jednou za život,“ řekl majitel varhanářské firmy Ivo Roháč.

Poslední velkou rekonstrukcí prošly varhany před více než půl stoletím. Potřeba je opravit hlavně elektronické součástky. „Restaurování varhan potrvá minimálně celý příští rok. Mělo by to zdokonalit jejich funkčnost a výdrž,“ řekl děkan z chrámu svatého Mořice František Hanáček.

Jádro varhan tvoří barokní nástroj vratislavského varhanáře Michaela Englera. Jedná se o jedno z jeho mála dochovaných děl.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto

Štítky Olomouc, rekonstrukce, sv. Mořic, varhany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.