neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Po sto letech se hrad Helfštýn opět dočkal knižního zpracování dějin

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku se po více než sto letech dočkal knižního zpracování dějin. Kromě historie je publikace mapuje i současnost včetně akcí, jakými jsou pro Helfštýn typické umělecké kovářství a dobrovolnictví. Reprezentativní monografii vydalo Muzeum Komenského v Přerově, řekl kastelán hradu Jan Lauro.

"Po druhém vydání Kahligovy publikace v roce 1914, poslední monografie o Helfštýně, se myšlenkou o shromáždění dostupných textů o dějinách a současnosti Helfštýna začala zabývat k tomu účelu vzniklá redakční rada odborníků z Muzea Komenského v Přerově," uvedl kastelán.

Redaktorem knihy se stal ředitel muzea Radim Himmler, který sestavil kolektiv čtyř autorů schopný zaštítit hlavní témata publikace. Z řad muzejních pracovníků šlo o archeologa Zdeňka Schenka, který se archeologií na hradě zabývá dlouhodobě, historika Lubora Maloně a kastelána kunsthistorika Jana Laura. Externě byl osloven znalec regionálních dějin a archivář Jiří Lapáček.

Hrad Helfštýn založil ve 14. století loupeživý rytíř Friduš z Linavy. Nyní má hrad charakter rozsáhlé pevnostní architektury se šesti branami, řadou věží a budov a se systémem valů z 18. století. Vliv na stavební vývoj měli zejména páni z Kravař, Pernštejnové a Bruntálští z Vrbna. Publikace mapuje dějiny Helfštýna od nejstarší písemné zmínky, věnuje se také jeho stavebnímu vývoji i památkové obnově od 19. století, majitelům Helfštýna, ale i kulturnímu a společenskému životu na hradě.

Jedna kapitola se věnuje uměleckému kovářství, hrad se každoročně v srpnu stává světovým kovářským centrem díky setkání uměleckých kovářů s názvem Hefaiston. Odborníci se věnují i dobrovolníkům na hradě, kteří velkou měrou přispěli k jeho obnově. Jedna kapitola je věnována také záchraně a zpřístupnění hradního paláce, který patří k největším renesančním stavbám v ČR. Dlouho plánovaná rekonstrukce za 72 milionů korun byla dokončena letos v srpnu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto dnesnivylet.cz

Štítky Helfštýn, hrad, kultura, kniha, knižní publikace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.