pátek 29. března 2024 Taťána

Nový betlém bude v Zábřeze stát až do Hromnic

Zábřeh má v historickém centru města, před zámkem, umístěný nový betlém. Vystavený bude až do Hromnic, tedy 2. února. Jeho autorem je zábřežský výtvarník a hudebník Tomáš Velzel.

Deskový malovaný betlém čerpá z moravské a české tradice malovaných betlémů, charakteristický je netradičním pojetím betlémských postav. Malý Ježíšek totiž neleží v jeslích a všechny postavy jsou obráceny čelem k návštěvníkům. Pozadí betléma tvoří zábřežské dominanty – kostel sv. Bartoloměje, dům Pod Podloubím, zámek, budova staré radnice a kostel sv. Barbory. Umístění betlémské scény do města Zábřeha doplňuje přítomnost zábřežských osobností mezi darovníky. Někdejší majitel zábřežského panství rytíř Jiří Tunkl je vyobrazen jako darovník s rybou, která je atributem na jeho znaku; v betlémě nechybí ani zábřežský polárník a cestovatel Jan Eskymo Welzl.

 „Nový betlém patří k městu svým původem či ztvárněním zábřežských námětů. Jsem rád, že si tak rychle našel cestu k lidem a lidé všech věkových kategorií k němu,“ sdělil k novému počinu města Zábřeha starosta František John.

Zmenšenina betlému byla použita taktéž na oficiální zábřežské novoročence. 

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto www.zabreh.cz

Štítky Olomouc, Zábřeh, Šumperk, betlém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.