pátek 29. března 2024 Taťána

FOTO/VIDEO: Sochu Lupiče obléklo muzeum do antikovidového oblečku. Ten má dvojí význam

Muzem umění Olomouc dnes krátce po druhé hodině zahájilo oblékání sochy Lupiče do antikovidového obleku. Oblek má být jednak poctou pro všechny, kteří během krize pomáhají, zároveň ale bude sochu chránit před nepřízní počasí až do konce března. Oblek má tedy symbolický i praktický význam.

Oblek z netkané textilie má lepené švy a odolává částicím ve vzduchu i kapalným chemikáliím. „Měl by tedy bez problémů ochránit sochu před vnějšími vlivy počasí," řekl zástupce ředitele MUO Michal Soukup a dodal, že socha měří 210 cm. Proto má kombinéza největší možnou velikost XXXL.

Socha Lupiče, který se snaží utéct s plastikou Karla Neplaše v batohu, vytvořil výtvarník David Černý speciálně pro Muzeum umění Olomouc v roce 2017. Pachatel ručkuje po římse budovy osm metrů nad zemí a nadává, protože se nemůže  dostat dolů. Hlas soše propůjčil zpěvák David Koller.

Socha je v provozu jen v turistické sezóně od dubna do konce září, kdy se u ní zastavují destítky lidí a během tří let se stala sama o sobě turistickou atrakcí. Právě začátkem sezóny, tedy k 1. dubnu, se proto ze sochy oblek sundá.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky covid19, umění, MUO, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.