čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Festival ProTibet zamíří do Olomouce, seznamte se s tradicemi a kulturou Tibetu

V průběhu měsíce března proběhne v Olomouci již osmý ročník festivalu přibližující "Zemi na střeše světa". Hlavním motivem letošního ročníku je stáří – důležitá etapa v lidském životě. Výtěžek festivalu věnujeme na podporu tibetských seniorů, zejména na lékařskou péči a zlepšení jejich životních podmínek.

“Festival ProTibet se letos koná ve více jak 40 městech, kromě Olomouce například i v Ostravě nebo Brně. Návštěvníci se během dvou březnových týdnů mají možnost seznámit s tradicemi a kulturou Tibetu a podpořit tak tibetské seniory,” říká koordinátor festivalu Bc. Tomáš Přichystal.

Akce se v Olomouci koná již poosmé a každým rokem nabízí zajímavá setkání. Letos budou mít Olomoučané mimořádnou příležitost se setkat se členem parlamentu tibetské exilové vlády, ctihodným Thuptenem Wangchenem, který povede besedu o tragickém fenoménu sebeupalování.

Každým rokem Festival ProTibet seznamuje návštěvníky s lidmi, kteří jezdí do Indie či Tibetu. Do nejodlehlejší a nejpustější části Indie – Ladakhu – se podíváme s Rudou Růžičkou při přednášce Ladakh – Na kole mezi nebem a zemí. Přejel pětitisícová horská sedla, projel údolí řek Indus a Shyok, dostal se přes vysokohorské pouště a poznal ladackou a tibetskou kulturu na konci světa. A nyní se s námi podělí o své zážitky ve Vlastivědném muzeu.

Do buddhistického světa návštěvníky zavede Ctihodná Visuddhi ve své přednášce o 4 vznešených stavech. Zájemci budou mít příležitost si zacvičit jógu v nově otevřeném studiu Yogayo nebo navštívit v kině Hoblina komponovaný večer o autorce Cchering Özer.

Festival nabídne i několik filmových projekcí, dokument o tradičním způsobu života Z nomáda nikým nebo Cesta vede do Tibetu, poutavý příběh o historii gigantického díla, o stavbě silniční magistrály vedoucí z Tibetu přes nejvyšší hory světa do vnitrozemí Číny.

„Jsme velmi rádi, že jsme do letošního programu získali snímek Svobodná Čína: Odvaha věřit. Film vypráví dramatické příběhy dvou osob, které se stanou obětí politické kampaně čínského komunistického režimu proti tradiční meditační praxi Falun Gong. Rádi bychom poděkovali spolku Lidská práva bez hranic, který nám tento snímek zapůjčil,“ říká k další filmové projekci Tomáš Přichystal.

MOST, o. p. s. podporuje od roku 2004 vzdělávání a zlepšuje životní podmínky lidí žijících indickém Himálaji a v Tibetu. Pomáhá tisícům dětí, tibetským seniorům bez rodin, mnichům, mniškám a nomádům.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.