čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Festival ProTibet uvede dokument Svobodná Čína: Odvaha věřit – dokument z prostředí čínských politických represí

Festival ProTibet přináší v premiéře do Olomouce strhující dokumentární snímek Svobodná Čína: Odvaha věřit, který se věnuje tématu politických kampaní namířených proti milionům lidí po celé Číně. Promítání začíná v pondělí 14. března v 17:30 v kině Metropol.

Časosběrný dokument Svobodná Čína: Odvaha věřit vypráví dramatické příběhy dvou osob – Jennifer Chengové, bývalé agilní členky komunistické strany Číny a Dr. Charlese Leeho, Američana čínského původu a podnikatele. Oba dva se stanou obětí politické kampaně čínského komunistického režimu proti tradiční meditační praxi Falun Gong. Oba hrdinové filmu zakusili na vlastní kůži mučení v čínských pracovních táborech a věznicích za to, že se odmítli vzdát svého přesvědčení následovat duchovní závazek pravdivosti, soucitu a tolerance.

Film se pouští do detailnějšího rozboru konkrétních ožehavých témat, jako jsou nekalé obchodní praktiky a státem povolené odebírání orgánů politickým vězňům, které končí na mezinárodním trhu s lidskými orgány. Dokument také zkoumá, jak internetové technologie pomáhají bojovníkům za lidská práva v Číně i jinde ve světě v šíření necenzurovaných informací.  Zároveň divákům odpovídá na závažné otázky, kam se ubírá moderní Čína, co se děje za růžovými fasádami pracovních táborů a věznic, jak lidé snášejí strádání ve vězení, jak lze přežít fyzické i psychické mučení nebo zda lze přes tlak zůstat věrný svému přesvědčení.

Film byl promítán v americkém Kongresu či Evropském parlamentu, získal hlavní cenu ve své kategorii na 45. Mezinárodním houstonském filmovém festivalu Palm Beach International Film Festival, nejstarším festivalu nezávislého filmu na světě, kde také získal Zvláštní cenu poroty. Hunter Todd, ředitel festivalu uvedl: „Je to vynikající film. Porotu skutečně zaujal jak po technické stránce, která byla zvládnuta skutečně skvěle, tak i po stránce příběhu. A o to nám tu jde - výjimečným způsobem vyprávět výjimečné příběhy. Nepolitikaříme, jen se snažíme pojmenovat to, co je správné.“

Snímek Svobodná Čína: Odvaha věřit na Festival ProTibet poskytl spolek Lidská práva bez hranic, který je dobrovolným, nevládním sdružením občanů, které spojuje přesvědčení, že lidská práva nemají hranice, jsou nedělitelná a univerzální a že by neměla být nadřazena ekonomicko-politickým zájmům.

Po filmu bude následovat debata, kdy bude divákům připraven prostor na dotazy a otázky.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.