pátek 26. dubna 2024 Oto

Majáles nabídne 160 bodů v programu a hlásí návrat ke kořenům

Několikadenní studentské veselí, které zachvátí Olomouc v prvním květnovém týdnu, tentokrát vrátí své návštěvníky zpět do školních lavic.

Majáles Univerzity Palackého nabídne rekordní počet bodů v doprovodném programu, market, širokou škálu workshopů, množství venkovních aktivit, divadelních a filmových představení, populárně-vědeckých aktivit, ale i historicky největší počet koncertů tuzemských i zahraničních interpretů. 

Nejen o pivu a kapelách

„Letošní ročník olomouckého majálesu bude svým rozsahem a programem zatím největší v jeho šestileté historii,“ říká mluvčí festivalu Kristýna Navrátilová a jedním dechem dodává: „Již od prvního ročníku majálesu se snažíme, aby jeho program nebyl postaven jen na pivu a kapelách. Každoročně proto pořádáme i alegorický průvod městem, korunovaci krále či soutěž o nejlepší masky.“

Podtitulem majálesu se pro letošní rok stalo heslo Škola základ života. Návštěvníci z řad studentů i široké veřejnosti okusí návrat do školních lavic, neboť se téma promítne do celkového vizuálu, dekorací, hudební i divadelní dramaturgie a workshopů. Nadcházející majáles nabídne přes sto šedesát bodů programu, což opět posouvá dosavadní hranice o kousek dále. Úplnou novinkou bude fashion market, ale dostane se i na osvědčené outdoorové a sportovní aktivity. Návštěvníci se dále mohou těšit na přednášky zajímavých osobností a populárně-vědecké i výtvarné workshopy nebo interaktivní prezentace více než čtyř desítek neziskových organizací.

V parku i ve Zbrojnici

„Největší změnou oproti předešlým dvěma ročníkům je lokace hlavního dění majálesu. Z technických důvodů letos nebude využit areál Korunní pevnůstky,“ vysvětluje Ondřej Martínek, hlavní koordinátor akce. Proto se hlavní hudební scéna a další doprovodný program vrátí se vší slávou do středobodu celé univerzity – na nádvoří Tereziánské zbrojnice. Menší hudební scéna a nově také elektro stage najdou poprvé své místo v Bezručových sadech, kde budou probíhat i filmové projekce, divadelní představení nebo sportovní aktivity. Organizátoři letos kladou daleko větší důraz na benefiční rozměr akce. Proto proběhne v rámci majálesu veřejná sbírka i netradiční dražba zážitků.

Vrcholem letošního veselí bude opět alegorický průvod, který bude přihlížet korunovaci letošního krále na Horním náměstí. „Jméno letošního krále opět zůstává zahaleno tajemstvím, ale mohu prozradit, že se jedná opravdu o velmi speciální postavu, jejíž korunovace pro nás bude velikou ctí,“ napovídá Martínek.

Na letošním ročníku majálesu, jehož organizátorem je Univerzita Palackého, pracuje tým téměř sedmi desítek studentů. Podrobnosti a zajímavosti najdou zájemci na webu www.majalesolomouc.cz, který se již pyšní zbrusu novým vizuálem od univerzitního grafika Radima Měsíce.

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.