úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Divadlo Tramtarie nabízí předposlední reprízy oblíbených inscenací

Oblíbená inscenace Divadla Tramtarie Romance pro křídlovku i kontroverzní Europeana mají nakročeno ke svým derniérám. Během dubna uvede divadlo jejich předposlední reprízy. Derniéra, tedy úplně poslední uvedené, je pak čeká v květnu a červnu.

Romance pro křídlovku – předposlední repríza!

Středa 13.4. v 19:30

To léto v Lešanech bylo plné kopřiv a višní. A Teriny, holky od kolotočů... Magický příběh jedné srpnové noci, vzpomínka na život, který za to stál. Divadlo Tramtarie uvádí divadelní adaptaci jednoho z nejkouzelnějších děl české literatury, slavné poemy Františka Hrubína Romance pro křídlovku. 

Hrubínova Romance pro křídlovku vypráví magický příběh první lásky Teriny a Františka. Kdo má jen trochu romantické srdce, neměl by si nechat tuto divadelní adaptaci jednoho z nejkouzelnějších děl české literatury ujít. Režie: Vladislav Kracík

Hrubínova Romance se odehrává během několika srpnových nocí. Student František se o prázdninách stará o svého dědečka, který je po mozkové mrtvici, a potom potkává Terinu, svoji první lásku. Stáří je příznak smrti, láska života. Když má dojít k toužebně očekávanému setkání Františka a Teriny, dědeček umírá. K setkání mladých milenců nedojde a Terina odjíždí. Celý příběh je vyprávěn retrospektivně. Motiv dávné vzpomínky, něčeho zmizelého, dávno neexistujícího, a přesto bytostně podstatného, je základním motivem k našemu uchopení Hrubínovy látky.  Hrajeme příběh ze současnosti (vymezujeme se tak vůči většinovému přístupu k adaptaci, který je vždy alespoň do určité míry věrný časovým údajům díla). Hrubínova romance je pro nás pocit, který máme všichni v sobě, vzpomínka na důležitý okamžik, situaci, pohled, který jsme již někdy dřív ztratili, ale jehož pouhá existence je pro nás životně důležitá. Hrubínova Romance je pro nás střípek, který máme všichni v sobě, univerzální příběh, který jsme všichni zažili...

Inscenace v hvězdném obsazení, jednoho z Františků hraje Tomáš David, herec Městského divadla Zlín, který byl nominován na Cenu Thálie za rok 2015. Jednu z Terin ztvárňuje Paulína Labudová, členka pražského Divadla Ypsilon.

Romanci pro křídlovku uvedlo poprvé Divadlo Tramtarie v březnu 2013, po třech letech uvádění a 33 reprízách nejen v Olomouci, ale po celé republice v Tramtarii končí.

 

Europeana: Stručné dějiny dvacátého věku – předposlední repríza!

čtvrtek 21.4. v 19:30

Kontroverzní divadelní adaptace provokativního textu Patrika Ouředníka Europeana, s podtitulem Stručné dějiny dvacátého věku. Patrik Ouředník je svérázný, česky a francouzsky píšící spisovatel a překladatel, žijící ve Francii, autor nekonvenčních slovníků, esejů, románů a literárních mystifikací, který v roce 2014 získal Státní cenu za literaturu. Jeho Europeana získala v roce 2001 Cenu lidových novin za nejlepší knihu roku a byla nominována na Cenu Magnesia litera. Zároveň je Europeana nejpřekládanější českou knihou vydanou po roce 1989, neboť byla přeložena do více než dvou desítek jazyků.

Europeana je v první řadě provokativním, cynickým výletem dějinami dvacátého století. Ouředník nás ve svém žánrově nesnadně definovatelném textu, pohybujícím se na pomezí beletrie a esejistiky, provádí krajinou válečného běsnění, stěžejních myšlenkových proudů, dějinami sexuality i nejrůznějších vynálezů dvacátého století – podprsenky, antikoncepce či toaletního papíru. To vše je vyprávěno v mystifikačně naivním tónu, který ještě akcentuje děsivost naší nedávné minulosti, dvacátého století jako nejkrvavějšího století v historii lidstva.
Režie: Ewa Zembok

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.