sobota 20. dubna 2024 Marcela

Radute zažije koncet nejlepších mladých sólistů

Nastupující generace sólistů z Moravy se tento čtvrtek představí v prostorách Moravské filharmonie Olomouc. Publikum tak bude mít šanci uvidět možné budoucí hvězdy hudebního nebe. Během nesoutěžní přehlídky nejlepších studentů moravských konzervatoří Moravské talentinum zazní čtyři koncerty. Přehlídka talentů se v Olomouci koná jednou za dva roky. V Redutě proběhne již potřetí

"Smyslem celého projektu je představit nastupující generaci sólistů a současně dát možnost mladým interpretům zahrát si s profesionálním orchestrem," řekla dnes mluvčí filharmonie Markéta Kvapilová.
Moravská filharmonie Olomouc oslovila konzervatoře na Moravě - v Olomouci, Brně, Ostravě a v Kroměříži, které na základě výběrové přehrávky nabídly své nejlepší studenty. Z nich si pak zástupci filharmonie vybrali jednoho zástupce. "Program koncertu bude skutečně pestrý, celkem zazní pod taktovkou dirigenta Petra Šumníka čtyři koncerty pro sólový nástroj s orchestrem," doplnila Kvapilová. 
Posluchačům se postupně představí Aneta Šudáková (violoncello), Martina Jasanská (housle), Petra Bajerová (fagot) a Tomáš Vrána (klavír). "Všichni mladí umělci mají za sebou mnoho úspěchů na soutěžích. Tomáš Vrána dokonce uspěl při přehrávce na účinkování s Českou filharmonií. Komise v čele s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem hodnotila 120 uchazečů a Tomáš Vrána byl vybrán mezi jedenáct nejlepších, kteří měli možnost si zahrát s Českou filharmonií," vyzdvihla kvality mladých sólistů Markéta Kvapilová.
Na mimořádném koncertu ve filharmonii zazní skladby rakouského hudebního skladatele Josepha Haydna, německého skladatele Felixe Mendelssohna Bartholdyho či německého skladatele Carla Marii von Webera. Jedná se o nesoutěžní přehlídku.

Autor: L.Behingerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.